Йордан Цонев, чиято партия ДПС е формална опозиция в парламента,

...
Йордан Цонев, чиято партия ДПС е формална опозиция в парламента,
Коментари Харесай

С гласовете на ГЕРБ Йордан Цонев оглави временната комисия "COVID-19"

Йордан Цонев, чиято партия Движение за права и свободи е официална съпротива в Народното събрание, ще управлява краткотрайната комисия, която ще следи по какъв начин се изразходват средствата за битка с ковид

© Юлия Лазарова С цялостно единогласие Народното събрание утвърди основаването на краткотрайна комисия, която ще следи и ще управлява по какъв начин се изразходват средствата за превъзмогването на следствията от разпространяването на ковид, а за неин ръководител с гласовете на ГЕРБ беше определен депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. В решението на депутатите е записано, че комисията ще изисква и разгласява всички обществени разноски, в това число и тези от европейските фондове и стратегии, свързани с битката с COVID-19. Освен това тя ще ревизира сходството на обособените разноски с изискванията и критериите на обособените антикризисни ограничения, както и ще изготви разбор до каква степен тези ограничения са ефикасни.

Какво ще прави комисията

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предложението за основаването на краткотрайната комисия беше на Българска социалистическа партия, които в претекстовете си показаха, че подхванатите антикризисни ограничения са свързани с изразходването на забележителен публичен запас. " За да реализират своята цел обаче плануваните милиарди би трябвало да стигнат до тези, които фактически се нуждаят от тях и да бъдат разпределени по ясни критерии и транспарантен метод ", е другият мотив на социалистите. Към това водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прибави, че от Българска социалистическа партия неведнъж са алармирали, че отвън бюджета посредством постановления държавното управление харчи сред 1.5 и 2 милиарда лева без глобата на Народното събрание и без актуализация на бюджета. " Многократно сме били очевидци на еднолични решения на премиера Бойко Борисов, който, пътувайки с джипа из страната, през прозореца дава обещание и раздава милиони по свое убеждение ", сподели още Нинова.

Предложението на Българска социалистическа партия пристигна след апела на президента Румен Радев към ръководещите да се сътвори обществен указател на средствата, които се изразходват или подаряват по време на изключителното състояние. За бистрота на разноските, свързани с пандемията, упорстваха и от клуб " Просперитет ", които изпратиха искане до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов с искане за повече отчетност. В писмото си те приканиха ръководещите да оповестят каква част от заемите, отпускани от Българската банка за развиване, са за дребния и междинен бизнес, както и в детайли да се показва размерът, източникът на финансиране и критериите за одобрение на компаниите по мярката 60/40.

" Генерал " Цонев оглави комисията

Комисията се състои от 10-члена, определени на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. В главен спор при дебата в пленарната зала се трансформира въпросът представител на коя от парламентарните групи да оглави краткотрайната комисия. С аргумента, че контролът по какъв начин ръководещите харчат средствата би трябвало да се реализира не от самите тях, а от опозицията, от Българска социалистическа партия настояха народен представител от тяхната парламентарна група да застане отпред на комисията. От ГЕРБ и НФСБ се съгласиха ръководителят да не е от болшинството, само че заподозряха, че Българска социалистическа партия желае да употребява поста за " политически цели ". Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов даже предложи с известна доза подигравка това да е ръководителят на партия " Воля " Веселин Марешки. От Българска социалистическа партия дадоха отговор, че варненският предприемач е официално съпротива като нарекоха групировката му " присъдружна " на болшинството и " ръководеща съпротива ".

В последна сметка при номинациите на парламентарните групи за ръководител бяха издигнати двама претенденти - депутатът Румен Гечев, препоръчан от Българска социалистическа партия и Йордан Цонев, номиниран от Движение за права и свободи. ГЕРБ, " Обединените патриоти " и " Воля " не издигнаха свои претенденти. Така с гласовете на депутатите от ГЕРБ, " Воля " и Движение за права и свободи за ръководител беше определен Йордан Цонев, чиято партия, сходно на " Воля ", постоянно гласоподава дружно с болшинството. При оповестяването на резултата от гласуването ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева позволи лапсус при оповестяването на името му като го назова " военачалник " Цонев. Веднага обаче се поправи като сподели, че тъй като през последните месеци " генералите станали доста, човек се обърква " и " даде обещание " да купи на Цонев униформа.

Нито една от парламентарните групи не прояви интерес към зам.-председателския пост на краткотрайната комисия и подобен не беше определен заради липса на претенденти. В комисията влязоха още Евгения Ангелова и Мария Илиева от ГЕРБ, Румен Гечев и Явор Божанков от Българска социалистическа партия, Адлен Шефкет от Движение за права и свободи, Борис Ячев и Калин Поповски от " Обединени патриоти ", Пламен Христов и Дора Христова от " Воля ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР