Йоана Милева е начело на HRC Academy от малко над

...
Йоана Милева е начело на HRC Academy от малко над
Коментари Харесай

Кулинарният Хогуортс

Йоана Милева е отпред на HRC Academy от малко над година, като през това време е посрещнала 100 курсисти, а 50 са се дипломирали

© Цветелина Белутова Йоана Милева е шеф на най-голямата професионална кулинарна академия в България, само че съгласно нея кулинарството е избрало нея, а не тя него. Милева доближава до сегашната си позиция инцидентно, като преди този момент е работила като управител в разнообразни сфери - от недвижими парцели до преводачески организации. В момента тя ръководи обучителна организация, която събира фенове на готварството и ги трансформира в експерти от висок клас, през която са минали студенти от над 20 разнообразни националности.

HRC Culinary Academy е учредена през 2008 година от интернационалната HRC International, която работи в областта на подбора и обмена на фрагменти за хотели и заведения за хранене. Тукашната й история в действителност стартира от Добрич, преди решението да се реалокира в столицата. Студентите усъвършенстват уменията си по време на двегодишна стратегия, която съчетава доктрина с интензивна практическа подготовка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Програмите са дълги две години, като при кулинарния курс практиката господства над теорията

Фотограф: Цветелина Белутова С благоухание на напредък

Милева, която е сегашен шеф на академията, стартира да се занимава с кулинарно обучение преди повече от година, за което време е съумяла да посрещне над 100 курсисти и да изпрати към 50 дипломирани професионални кулинари. Според нея академията се намира в миг на мощен напредък, който чака да се резервира и в бъдеще. Приходите на сдружението са се нараснали с над 40% до 1.4 млн. лева през 2018 година

" Записват се от ден на ден студенти, като главният ни източник на доходи са студентските такси. От известно време предоставяме и консултантски услуги на заведения за хранене, като изготвяме самостоятелни стратегии, съобразени с техните нужди. Обучаваме екипите им за по-добро качество на обслужване и по-голяма успеваемост на самия развой на работа ", споделя Милева. Цената на един учебен срок е 1750 евро. Двете съществени специалности - кулинарни изкуства и ръководство в ресторантьорството - се състоят от надлежно 3 и 4 семестъра. Нарастващият интерес към специализацията, която академията предлага, води до упованията 2019 година да има нов растеж в приходите и оперативната облага.

В момента в организацията се образоват 50 курсисти, половината от които са българи. В началото на академията доминират задграничните студенти, само че съотношението се изравнява с всеки идващ банкет. " Напоследък броя българи се усилва, което приказва доста добре за българския стандарт. Това значи, че таксите ни към този момент са по силите на тукашните студенти ", споделя Милева.

Лекциите по всички стратегии стартират с доктрина, а по-късно минават към интензивна практическа подготовка. " Кулинарната компетентност е 90% практическа работа. При другата ни компетентност - ръководство в ресторантьорството - към този момент има и доста доктрина. Заложена е по-голяма част от нея, тъй като би трябвало да се придобият специфични умения - управителни ", прецизира Милева. Учебната стратегия е напълно на британски език и е създадена съгласно критериите на Американската кулинарна федерация, която акредитира и самата академия.

Студентите в академията имат опция да работят в действителна конюнктура в столичния ресторант Talents

Фотограф: Цветелина Белутова

Около света за два семестъра

Освен подготовката в образователната база на академията програмата включва и два наложителни стажа, които се явяват надлежно втори и четвърти учебен срок от образованието на студентите. Първият се организира в Европа, в страни като Англия, Германия, Холандия, Португалия и Белгия. Възможностите за стаж са резултат от необятната партньорска мрежа на световната HRC International. Втората наложителна процедура се провежда в Съединени американски щати, като HRC обезпечава преференциални визови условия за студентите, което прави процеса по организацията на стажовете бърз.

Според Милева стажовете са съобразени с желанията и опциите на студентите. " Ние нагаждаме стажантската стратегия съгласно нашия претендент, а не противоположното ", споделя тя. По време на практиката учещият наложително би трябвало да премине през всички позиции в една кухня, с цел да може да разучи всеки аспект от действието й. " Имаме отдел, който се занимава с организации на стажантските стратегии, и кариерни консултанти, които непрестанно са в контакт с учащите се, с цел да се уверят, че са добре по време на стажовете. Много от студентите ни са младежи и от време на време имат потребност от поддръжка, тъй че им я осигуряваме ", споделя Милева. Всеки стаж е заплатен, а също така академията има и фондация за стипендии, която в допълнение подкрепя образованието на студентите.

През последната си образователна година в академията студентите показват добитите умения в действителна конюнктура - в ресторант Talents в центъра на София, който се обслужва напълно от студенти под управлението на майстор-готвачи. Менюто е направено от бъдещите професионални кулинари, а посетителите могат да следят целия развой по приготвянето на поръчката им от залата на първия етаж в ресторанта.

След дипломирането HRC International оказва помощ на студентите и с намиране на работа. " В София и огромните градове висшата кулинария става все по-привлекателна, все по-достъпна и заведенията за хранене стартират да оферират високи заплати и положителни условия на труд. Работата в действителност става атрактивна в последните години ", споделя Милева. Академията има и стратегия, която подсигурява намирането на работа след довеждане докрай - в противоположен случай HRC връща на студента 1000 евро. " Все още не ни се е случвало да възвръщаме пари по тази стратегия ", споделя Милева.

Кулинарната академия се популяризира посредством пряк маркетинг - със взаимна работа с учебни заведения в България и няколко организации за набор на студенти. Според Милева неналичието на съпоставим съперник особено във високата кулинария не постанова на академията да натъртва прекомерно на маркетинга. " В България има някои курсови стратегии, които обаче оферират краткосрочно образование и са ориентирани към фенове готвачи. Ние предлагаме професионално образование, въпреки да не ти е необходим предходен опит ", споделя Милева.

Широко бъдеще

Плановете за бъдещето на академията включват план за студентски кампус и хотел, чиято постройка към този момент се строи и се намира тъкмо до образователната база в София. Проектът се финансира с външни вложения и част от приходите на сдружението и ще разреши и в допълнение уголемение на академията, до момента в който сега оптималният брой на студентите е сред 70 и 80. Именно новата постройка е и най-амбициозният проект за бъдещето на кулинарната академия на HRC, тъй като ще реши доста от компликациите, свързани с привличането на задгранични студенти.

" Сградата ще бъде студентски кампус с хотелска част, в който ще има заведения за хранене, зали за събития и ще можем да надградим още нашите стратегии. По този метод потенциалът ни сигурно ще нарасне ", приключва Милева. Какви са критериите за банкет на студенти?
Йоана Милева: Студентите би трябвало да приказват добре британски, тъй като всички лекции се водят единствено и само на британски, и да имат голямо предпочитание за готвене.
Тоест няма потребност да имат опит в сферата?

ЙМ: Няма потребност от опит. Те стартират в действителност от напълно начални указания за рязане, готварски техники и защото програмата е доста интензивна, съумяват в рамките още на първи учебен срок да получат една доста солидна подготовка и са подготвени да влязат да работят в ресторант.
От каква народност са лекторите?
ЙМ: Лекторите ни са сега петима - тези, които са на непрекъснат контракт при нас. Трима от тях са чужденци - от Белгия, Испания и Литва. Имаме и двама шеф-инструктори от България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР