Йоан Матев, който бе обвинен за убийството на 15-годишния Георги

...
Йоан Матев, който бе обвинен за убийството на 15-годишния Георги
Коментари Харесай

7 години след убийството в Борисовата градина: Йоан Матев се разхожда свободно из столичните молове

Йоан Матев, който бе упрекнат за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година, към този момент от шест месеца е на независимост и с оправдателна присъда на първа инстанция. Предстои насрочване на дело пред Софийския апелативен съд, който ще би трябвало съществено да преразгледа решението на градските съдии.

В основата за оправдаването на Матев от Софийския градски съд е другата оценка на допустимостта на показанията на брат му Марсел Матев. Първоначално точно по-малкият брат разкрива къде е пренебрегнат ножът, с който е бил прободен 15-годишният Георги.

В хода на делата стана ясно, че закононарушението е осъществено от досада. Просто убитото момче е нападнато на една от пейките в парка под предлог, че би трябвало да си даде всичките джобни. Но действително причинителят не е имал нужда от парите, написа " Телеграф ".

Дали обаче това е Йоан Матев или някой различен, по този начин и по делото най-малко на първа инстанция не се потвърждава по неоспорим метод съгласно съдиите. След като братът Марсел в началото сътрудничи на Министерство на вътрешните работи, по-късно пред съда той се възползва от правото си да не дава показания и по този начин измъкна брат си.

Бегач

Това де факто и стана съществена причина Йоан Матев да отърве кожата и съдът да прочете присъда " почтен “. Тъкмо другата оценка на допустимостта на показанията на Марсел е в основата на оправдателната присъда.

Мотивите са на двама от правосъдните заседатели, които са жители и не са адвокати, и младшия арбитър Андрей Георгиев. Бившият прокурор и сегашен арбитър Руси Алексиев само има изключително мнение и упорства Матев да бъде приет за отговорен. Преди тъкмо 7 години 15-годишният Георги Игнатов бе открит намушкан на една от пейките в Борисовата градина.

Записи на охранителните камери на БНР бяха прихванали контур на тичащ юноша по бул. " Драган Цанков “ минути по-късно. Тогава той бе разгласен за търсене и стана прочут като Самотния бегач. Две години по-късно Министерство на вътрешните работи стигна до 17-годишния по време на убийството Матев, за който по-късно се разбра, че е бил разпознат и от съучениците си, само че управлението на учебното заведение им забранило да приказват.

След задържането на Йоан брат му Марсел даде показания и уточни шахта, където е прикрит ножът, с който е осъществено убийството. В показанията си Марсел даже си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 година Майка им Сребра Гаджева обаче нае суперскъпи юристи, които съумяха да пробутат версията, че Марсел е бил подложен на душевен и физически тормоз, а служителите на реда му подсказали къде е изхвърлен ножът. Така по думите им и пробата на полиграф бил манипулиран за да се извлече виновността на Йоан. Безспорен факт, който наклонява везните в интерес на оневиняването е, че две години след убийството Йоан Матев към този момент беше обвинен, само че още не беше обвинен. Тъкмо в този интервал брат му Марсел е бил в Столична дирекция на вътрешните работи за проучване с полиграф.

Врътка

За да не провалят делото, проверяващите се пробвали да създадат врътка, като прокуратурата употребила като очевидец психоложка от Министерство на вътрешните работи, която разговаряла с Марсел. Жената след това дава показания пред съда, като преразказва разпита, само че де факто по този начин взети показания от очевидеца съставляват нарушаване на процесуалните правила. Иначе психоложката в детайли разказва по какъв начин в началото посочила на Марсел единствено фотографията на Самотния бегач, а той споделил, че на нея е брат му.

След 20 минути тя се върнала в стаята и тогава момчето разказало, че двамата с брат си отишли на тенис, само че Йоан му споделил, че няма да тренира, а ще се поразходи. След тренировката Марсел видял брат си с други облекла и тогава той му признал, че направил " нелепост “ и наръгал инцидентно момче на скамейка, като желал единствено да му вземе парите. После братът на подсъдимия показал и близка до мястото на престъплението шахта, където Йоан Матев му споделил, че е хвърлил оръжието. Разпитът на брата обаче не е бил по Наказателно-процесуален кодекс, което е значителен пропуск и по този начин се свежда единствено до елементарен диалог, нямащ правна стойност.

Хуманно

В претекстовете си съдът отбелязва, че право на околните на обвинен е да не дават показания против него и това е принцип на хуманното начало в актуалната правова страна. От претекстовете на градските съдии също по този начин излиза наяве, че правосъдният състав няма несъгласия и е единомислещ, че точно Йоан Матев е сниманият юноша, който след убийството бяга от парка, засечена е и местоположението на телефона му, която е предоставена от мобилните оператори.

Безспорни са и показанията на съучениците му, че по-късно Матев е трансформирал външния си тип, сменил е профила си във Facebook, изтрил е и фотоси от него. Няма спор за правосъдния състав, че точно посоченият и открит нож е този, с който е било осъществено убийството.

Въпреки че показанията на Марсел са основни за следствието, те са дадени единствено пред служител на реда, само че не и пред арбитър. Така в претекстовете на съда е признато, че има нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс и показанията на брата не могат да бъдат взети под внимание. А останалите доказателства са косвени и не са задоволителни за осъждането на подсъдимия. Съдиите одобряват, че фактически Матев е бил на пейката, където е открит мъртвият Георги. Доказано е и че ножът е негов. Но няма нито едно доказателство, че таман Матев е нанесъл съдбовния удар с хладното оръжие, се показва в претекстовете. Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см.

Разхожда се свободно, пазари в мола

В момента Йоан Матев се разхожда изцяло свободно, до момента в който чака пускане на делото на втора инстанция. Отново е възвърнал предходния си тип. След убийството на Георги очевидно напълнява, а в този момент още веднъж е по-слаботелесен.

Хора постоянно го срещат да обикаля из столичните молове, където обича да пазари. Понякога го прави и в компанията на майка си, настояват разпознали го продавачи. Отново е траял образованието и възстановил студентските си права в Благоевград.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР