Йелена Монрой пред снимки на задържани и изчезнали по време

...
Йелена Монрой пред снимки на задържани и изчезнали по време
Коментари Харесай

На 11 септември 1973 г. в Чили е извършен военен преврат, начело с ген. Аугусто Пиночет

Йелена Монрой пред фотоси на арестувани и изчезнали по време на диктатурата на ген. Аугусто Пиночет. Тя е на 3 години, когато дружно с по-малката си сестра и майка й Елиана Родригес са задържани по време на преврата на 11 септември 1973 година Снимка: АП

На 11 септември 1973 година в Чили е осъществен боен прелом, отпред с ген. Аугусто Пиночет. Правителството е свалено, президентът Салвадор Алиенде е погубен. В страната е въведено военно състояние. Военната хунта открива тирания. Конституцията е суспендирана, забранeни са всички партии, влизащи в Блока на националното единение, разхлабен е Народното събрание. По време на ръководството на Пиночет над 3000 души умират, близо 30 хил. противници на режима са подложени на изтезания, хиляди са безследно изчезнали.

Около 200 хил. чилийци напущат страната. Аугусто Пиночет е президент на Чили от 13 септември 1973 година до 11 март 1990 година и командващ сухопътните сили на Чили от септември 1973 година до 10 март 1998 г. 

В бюлетина „ Международна информация “ на Българска телеграфна агенция написа:

Реакционен боен протест в Чили

Сантяго, 11 септември 1973 година /БТА/ Тази заран в Чили стартира консервативен боен протест срещу законното държавно управление на републиката. Бунтовниците желаеха от президента Салвадор Алиенде да подаде оставка. Президентът приказва по радиостанциите, които поддържат държавното управление. Той съобщи, че е твърдо решен непременно да пази демократичния режим. В момента, когато той говореше, над президентския замък, където се намира Алиенде, се появиха самолети на бунтовниците.
Всички партии, влизащи в Блока на националното единение, разгласиха заявления, в които показват решителна поддръжка на държавното управление. 

***

Военен прелом в Чили

Ню Йорк, 11 септември 1973 година /БТА/ Тази заран в Чили бе осъществен консервативен боен прелом срещу законното държавно управление на републиката. Според известия на кореспондентите на западните информационни организации от Сантяго командващите трите рода войски са образували хунта и са поискали президентът Алиенде да подаде оставка в период от 24 часа. В декларация на хунтата се споделя, че печатът, радиото и малкия екран, свързани с Блока на националното единение, би трябвало да преустановят активността си. В противоположен случай те ще бъдат унищожени. Жителите на Сантяго би трябвало да останат по домовете си.

Радиостанциите, завзети от елементи на хунтата, са предали заповед до всички държавни и частни компании да пресечен радиопредаванията си и всяка радиовръзка, а също да бъдат прекратени телеграфните и телефонните връзки с външния свят. Летищата в Чили са затворени.
Военни елементи почнали да разрушават радиостанциите, които отказали да изпълнят тази заповед, подписана от командващите трите рода оръжие.
От 15 часа по Гринуич през днешния ден военната хунта е въвела изключително състояние и полицейски час за неопределен срок в пялата страна.

Самолети на военновъздушните сили са бомбардирали президентския замък в центъра на Сантяго, където се намирал президентът. Осведомителните организации, базирайки се на радиостанцията, завзета от хунтата, оповестяват, че президентът Алиенде бил задържан. А съгласно едно предаване на мексиканското радио той потърсил леговище в аржентинското посолство.
Хунтата оповестява също, че са задържани и „ някогашни висши държавни дейци -марксисти “.

Ройтер съобщи от еквадорската столица Кито, че Пабло Родеигес, водач на крайнодясната фашистка формация „ Отечество и независимост “, която преди два месеца и половина се опита да извърши прелом против държавното управление на Блока на националното единение, се е завърнал скрито в Чили, съпроводен от собствен съидейник. Както е известно, членове на тази формация убиха наскоро адютанта на президента Алиенде. Някои от тях бяха съумели да намерят политическо леговище в Еквадор. 

***

Положението в Чили

Ню Йорк, 12 септември 1973 година /БТА/ Чилийският президент Салвадор Алиенде, който отхвърли да се съобщи през вчерашния ден на направилите прелом военни, се бил самоубил през вчерашния ден в кабинета си, оповестяват всички западни информационни организации, като цитират известие на следената от превратаджиите радиостанция „ Агрикултура “. Радиостанцията се позовавала на очевидци, които видели натрупа на Алиенде в огромния салон на полуразрушения президентски замък „ Монеда “. Заедно с президента се били самоубили и неговият секретар по печата и непосредствен сподвижник Аугусто Оливарес, както и заместник-министърът на вътрешните работи Давид Вергара.

Официално известие на военните във връзка гибелта на ръководителя на държавното управление на Блока на националното единение към момента няма. Но представител на хунтата обявил, че по-късно през днешния ден ще бъде публикувано официално съобщение за ориста на Алиенде. 

Наред с непотвърдените известия за гибелта на президента Алиенде от Чили идват откъслечни новини за ситуацията в страната. Радиостанцията " Агрикултура “ остава единственият източник на вести, защото останалите средства за всеобща информация или са сложени под възбрана, или пък постройките им са разрушени. Военни елементи са завзели всички радио и телефонни станции.

Хунтата обявила, че членовете на държавното управление на Алиенде и ръководителите на партиите на Блока на националното единение били задържани. Превратаджиите отправили апел към още 40 локални и централни ръководители на партиите от Блока да се предадат в Министерството на защитата. Те били застрашени, че в противоположен случай ще понесат последствията. Хунтата наредила на въоръжените работен отряди да не излизат от фабриките, завзети от тях след предходния безрезултатен опит за прелом против държавното управление на Блока на националното единение, осъществен на 29 юни т. година
Броят на убитите след вчерашната престрелка в Сантяго не е прочут, само че съгласно организация Франс прес имало към 30 ранени. Кореспондентът на Юнайтед прес интеренешънъл написа, че били изстреляни десетки хиляди патрони. От самолетните бомби дворецът " Монеда " бил в действителност срутен със земята.

В служебния бюлетин „ Материали от задграничния щемпел “ на Българска телеграфна агенция написа:

Британски щемпел
Новото чилийско държавно управление
от Ричард Гот

В. „ Гардиън “ 8 октомври 1973 година Новото чилийско държавно управление упражнява подобен безспорен надзор върху страната и е основало такава атмосфера на смут и всеобщо съмнение, че не е допустима никаква опозиция. Докато в Сантяго огромен брой изтъкнати политически фигури, свързани с предходното държавно управление на президента Салвадор Алиенде, към момента са на независимост или са се скрили в непознати посолства, множеството от ръководителите на локалните организации на Блока на националното единение в провинцията са в пандиза или са сложени под домакински арест.
Това ми стана ясно по време на обиколката, която наскоро започнах из южната част на Чили.
В доста случаи кметът или губернаторът са били убити, като вестниците нормално оповестяват, че това е станало, тъй като въпросната персона оказвала опозиция при арестуването си или тъй като у жертвата било открито оръжие. Във фабриките, по-специално в индустриалния пояс към Консепсион, в каменовъглените мини и стоманодобивните фабрики на юг профсъюзните ръководители и политическите деятели са задържани и хиляди хора са уволнени.
В предградията и бордеите на всички градове съвсем непрекъснато се правят обиски за оръжие и се търсят „ екстремисти “. При тези условия надали има нещо чудно във обстоятелството, че опозиция няма.

***

Печат на Федерална Република Германия
Генералът не отговори на въпроса за убитите
В. „ Ди Велт “ 6 октомври 1973 г.  Интервю на " Ди Велт " с Пиночет, взето от Херман Ренер

Сантяго. „ Ди Велт “: Господин военачалник, европейският щемпел съвсем единомислещо реши негативно преврата в Чили. Съществена причина за това беше, че държавното управление на Алиенде се смяташе за законно държавно управление. Беше ли то в действителност законно на 10 септември?
Пиночет: В началото държавното управление на Алиенде беше законно. То беше определено от Народното събрание, защото при изборите за президент не беше получено безусловно болшинство на гласовете. Но с метода на деяние на неговата администрация то изостави конституционния път и стана нелегално. След това то беше оповестено за антиконституционно както от правните органи, по този начин и от самостоятелната контролна инстанция /Контралориа/ и Камарата на депутатите.

" Ди Велт “: Колко хора, починаха до през днешния ден в следствие от преврата и последвалите го ограничения?
Пиночет: За упоменатата от Вас дата се приготвяше всеобщо изтребване на чилийци и нещо друго, което ни се коства още по-сериозно, самият президент се приготвяше в личния си дом за гражданска война; той подреди да се образоват „ партизански “ групи и беше натрупал огромен склад от тежки оръжия, с които щяха да бъдат в положение да се бият против войската.

" Ди Велт ": В Сантяго към момента съществува в доста връзки военно изключително състояние. Колко време би трябвало да мине по Ваше мнение, до момента в който още веднъж се възстановяват животът в градовете и връзките с чужбина?
Пиночет: Военният надзор, който се упражнява сега, ще продължава до тогава, до момента в който осигурим мирното протичане на всички национални действия. Връзките с чужбина са към този момент изцяло нормализирани.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР