Яйцата се използват много често в ежедневната диета по много

...
Яйцата се използват много често в ежедневната диета по много
Коментари Харесай

Яжте често яйца – ето защо!

Яйцата се употребяват доста постоянно в ежедневната диета по доста способи. С какви хранителни стойности обогатяват тялото? Защо да ги използваме в ежедневното си меню? А по какъв начин да изберем най-здравословните яйца?

Яйца - състав

От какво се състои кокошето яйце? Почти 75 % от яйцата са вода, към 13% - протеини, 10% са мазнини (3,8% мононенаситени мазнини, 3,1% наситени мазнини, 1,4% полиненаситени мазнини, 0,42 холестерол), останалото е въглехидрати. В 100 грама яйца - 147 kcal, 12,6 грама протеини, 9,9 грама мазнини, 0,8 грама въглехидрати. Едно яйце към 56 грама съдържа 80 kcal, от които 20 kcal са белтъчини, а 60 – жълтък.

Яйца - хранителни стойности

Яйцата са богат източник на потребни и елементарно смилаеми скотски протеини. Храненето, богато на протеини, е изключително значимо за децата за вярното развиване и напредък на костната тъкан. Яйцата са извънредно значими в човешката диета, тъй като обезпечават незаменими аминокиселини, които не се създават естествено в човешкото тяло, и в това време са съществена съставна част, доставяна с храната.

Яйцата са същинско благосъстояние от минерали и витамини. Те включват, наред с други:

витамин А,

витамин D,

витамин Е,

витамин К,

витамин В12,

Фолиева киселина,

калций,

калий,

фосфор,

сяра,
 Яжте яйцата по този метод, с цел да сте здрави и стройни Яжте яйцата по този метод, с цел да сте здрави и стройни
Знаете ли, че за здравето и фигурата ни има огромно значение методът, по който ядем яйцата. Често в устрема си да отслабнем позволяваме к...

цинк,

желязо,

омега-3 мастни киселини,

омега-6 мастни киселини

Освен упоменатите витамини и минерали яйцата съдържат жълт пигмент – ксантофил и лутеин. Ксантофилът защищава от струпване на плака в артериите, до момента в който лутеинът защищава очите от катаракта и недъгавост на макулата.
 Кой да допусна, че яйцата имат тези ЛЕЧЕБНИ свойства Кой да допусна, че яйцата имат тези ЛЕЧЕБНИ свойства
Яйцата са един от най-хранителните артикули, само че малко на брой знаят за техните лечебни свойства. Днес си поставихме за цел да ви осведомяваме...

Яйца и холестерол

Яйцата имат доста хранителни стойности, които имат позитивен резултат върху човешкото тяло. Въпреки това през 70-те години на предишния век избухнал медиен скандал във връзка с зависимостта - количеството изядени яйца за повишение на неприятния холестерол. Днес учените развенчават този мит за повишението на холестерола от яденето на яйца.

Това е обвързвано със наличието на лецитин в яйцето, който се назовава " палач на мазнините ". Лецитинът, с помощта на своите емулгиращи стойности, разгражда холестерола и мазнините на фини частици, като в същото време предотвратява залепването на тези частици по стените на съдовете. Състои се от полиненаситени мастни киселини, които контролират кръвното налягане, имат антикоагулантни и противовъзпалителни свойства. Лецитинът също включва холин, който защищава черния дроб от образуването на камъни в жлъчката посредством разтваряне на холестерола в жлъчката.

Холинът в допълнение усъвършенства действието на нервната система, а също по този начин инхибира нежеланите окислителни процеси, с помощта на което можем по-лесно да се фокусираме или да се борим със напрежението.

Повечето диетолози обаче предлагат на здравите хора да ядат по 1 яйце дневно (по-точно жълтъци, тъй като протеините могат да се употребяват на практика без ограничения). Всичко обаче зависи от цялостния състав на диетата ни – тъй като колкото повече зеленчуци ядем и колкото по-малко месо ядем – толкоз повече яйца можем да включим в ежедневното си меню.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР