Явлението Грета успя да мобилизира огромен брой хора, както никой

...
Явлението Грета успя да мобилизира огромен брой хора, както никой
Коментари Харесай

Грета, коронавирус и други "революции"

Явлението " Грета " съумя да активизира голям брой хора, както никой до момента не е успявал, и в случай че имаше такова и във връзка с пандемиите, обстановката можеше да е друга.

© Philippe Wojazer Вероятно си мислите, че Грета е поставена в заглавието, с цел да притегли вниманието. Не, не е. Реакциите на явлението " Грета " обаче заслужават внимание. Тя не е нито първата, нито ще бъде последната сходна през хилядолетната история на човечеството - има безчет образци за хора, предизвикали събития от планетарен мащаб.

Никога обаче това не се е случвало толкоз бързо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо имаме потребност от повече Грети

Ако в междинните епохи са убивали приносителя на неприятни вести, в този момент имахме опция да забележим същата ненавист и пристрастеност против младата Тунберг. Нека да сме наясно, в случай че още някой не е схванал - явлението " Грета " съумя да активизира голям брой хора, както никой до момента не е успявал. Единственото нещо, което тя пледира, е да се слушат учените и никой различен. И освен да се слушат, само че и да се работи на световно равнище.

Ако имаше някой като нея, който да активизира хората по отношение на ограниченията за въздържане на пандемии, които, както видяхме, са от дълго време известни, може би щяхме да бъдем в друга обстановка.

Ние също имаме потребност от една " Грета ", която да активизира българите против безумията, които се правят у нас, и да даде вероятност, тъкмо както при започване на 90-те. Защото нерешаването на проблемите дружно с увличането на доста хора ще докара някой, доста по-опасен от нея, и той ще упорства човечеството да слуша не учените, а него.

Не вярвате? Такъв човек към този момент има даже в Белия дом.

Климата
Какво в действителност се случва? Има последна НЕинформираност и заблуди в обществото.

Може да бъдат дадени доста образци. Избрал съм три, които считам за най-важни: Противно на заблудите, че полемиките за пагубното въздействие на индивида и индустриалната гражданска война е нещо от околните 30-40 години и е обвързвано главно с активистки придвижвания като " Грийнпийс ", фактологията е надалеч по-различна. Всъщност първият академик, който предсказва резултата на стопляне вследствие увеличение на излъчванията СО2 от човешката активност, е Svante Arrhenius през далечната 1896 година и неговата публикация по въпроса, оповестена в Journal of Science Series. Той прави калкулации и допуска, че температурата на атмосферата ще се увеличи с 5 градуса, в случай че количеството CO2 се удвои, което е малко или повече визията и през днешния ден. С други думи, учените за първи път подвигат тревога още преди повече от 100 години. През 50-те години на предишния век стартират да се натрупат от ден на ден и повече доказателства за повишаването на CO2 в атмосферата. Още през 60-те години нещата към този момент са изглеждали съществени и всички американски президенти са били осведомени за евентуалните последствия. И наподобява, че те въпреки всичко са взели съществени ограничения, тъй като тези години се характеризират със мощно развиване на атомната сила, която по това време е извънредно обещаваща (вижте моя предходна публикация по този въпрос). С други думи, президентите на най-мощната страна са знаели за идващата заплаха и по всяка възможност са взели ограничения тогава, макар че последващите повреди в нуклеарните централи предопределят нежеланото положение на атомната сила през днешния ден. Енергията, употребена от човечеството, постоянно се е свързвала с напредъка и това е потвърдено през годините - колкото повече сила използва, толкоз по-напреднало е едно общество. За тези, които желаят да вникнат на " молекулярно равнище " по отношение на смисъла на силата във всеки един аспект на живота, предлагам книгата на Вацлав Смил " Energy and Civilization: A History " (отива толкоз във вътрешността в нещата, че дава визия даже за връзката сред другите впрягове на впрегатните животни и добивите, нововъведенията в другите платна на корабите за реализиране на морско предимство и т.н.). Ето за какво идва естественото логическо умозаключение, че щом популацията на земята пораства, щом желаеме да се усилва и стандартът на това население, е ясно, че ще ни би трябвало повече сила - повече нефт, повече газ, повече въглища, повече атомна, повече от всичко. И всеки, който изкаже назад мнение, е упрекван, че желае да спре напредъка и развиването на цивилизацията. Стига се и до искрено обърканите мисли, че се цели надали не връщане към ралото и пещерите.

На този растеж на енергийните потребности се базират всички бизнес проекти освен на енергийните компании, само че и тактиките на всички държавни управления. Този метод обаче беше верен за далечното и близко минало, отчасти е годен и през днешния ден, само че ще бъде неверен за близкото бъдеще. Всъщност самата концепция на Energievende (Зеления преход), който през днешния ден се свързва главно с възхода на ВЕИ, е тъкмо такава - може да има напредък на цивилизацията и БЕЗ безусловно да се стига до растеж на първичната сила. И всичко това става за сметка на възстановяване на енергийната успеваемост и новите технологии. Ето за какво напредналите страни непрестанно понижават своята консумация на сила. От тук може да се види ясно, че в по-развитите региони като Европа и Америка като цяло нямат повишаване на силата.

Ако се прегледат и обособените страни, ще се види фрапантния спад на енергопотреблението в най-развитите. Ето тук е потреблението на Германия, което потвърждава на процедура, че причина за повишение на благосъстоянието на обществото, и то доста, може да бъде понижението на първичната сила.

Естествено, в международен мащаб търсенето на сила продължава да пораства заради неравномерното систематизиране на благосъстоянието и технологиите. Това обаче също се трансформира, защото енергийната успеваемост и самостоятелност се явяват все по-голям фактор за конкурентоспособността на стопанската система.

И освен това, съвсем всички енергийни консултанти приказват за пик на потреблението на сила в средата на 30-те години на този век. Според DNVL през 2035 година потреблението на сила в международен мащаб ще стартира да спада, до момента в който брутният вътрешен артикул ще продължи да пораства. Търсенето на въглища на процедура към този момент е достигнало своя пик, а за петрола се чака това да стане през 2023, като през 2050 фосилните и ВЕИ ще реализиран паритет.

Коронавирусът
Отново имаме НЕинформираност и заблуди в обществото.

За страдание историята около ковид оставя още по-горчив усет за неспособността на обществата да реагират съответно. Нека да сме откровени и да откроим главните обстоятелства: През последните 20 години имаше най-малко 3-4 сходни рецесии, и то в международен мащаб. Епидемиолозите предизвестяват от десетилетия, че би трябвало да се работи по подготовката за реакция при положение на пандемии. Известни имена като Бил Гейтс обръщаха внимание за идваща заплаха, която чисто математически е просто въпрос на време да се случи. Това не оказа помощ. Не единствено това: фондацията на Гейтс направи симулация през октомври 2019 година на сходна пандемия с ковид и бе ясно, че институциите не са подготвени на всички места по света. Това освен че не оказа помощ, само че когато болестта се популяризира световно, послужи за разпространение на тайни теории, които постоянно са едни и същи - военните, секретни лаборатории. Така беше със СПИН, SARS, MERS и така нататък Най-изумителното беше, че когато в Китай точно на тяхната Нова година постановиха невиждани ограничения (което единствено по себе си приказва за извънредността на ситуацията), по-голямата част от света подмина това с безусловно неуважение, което няма никакво рационално пояснение. Необясним за мен е фактът, че даже при всичкото това, което се случва пред очите ни, невиждани по стихията си случаи на пневмония, изискващи големи запаси, гибелта на толкоз медицински личен състав за толкоз малко време, към момента има задоволително хора, които не престават да преглеждат пандемията в границите на елементарните заболявания и смъртност на годишна база и отхвърлят явни за всички обстоятелства, като се хващат на най-плитките дезинформационни офанзиви. Естествено, в този момент се употребяват всевъзможни оправдания и се хвърлят всевъзможни обвинявания, в това число апели да бъде съден Китай за закъснение и укриване на информация. За страдание това можеше да бъде мотив единствено в случай че западните страни бяха взели съответни ограничения, както Корея, откакто Китай въпреки всичко призна и разгласява информация за вируса на 6 януари. На процедура Съединени американски щати и Корея имаха първия инфектиран в един и същи ден през януари.

Нека си го признаем - това са ялови опити на провалените в дейностите си държавни управления. И това не би трябвало да се приема като отбрана на Китай - не, несъмнено. Те имат доста вини, само че не са отговорни, че европейските държавни управления проспаха скъпи за дейности дни. И тъй като това са нашите държавни управления - това е и наш неуспех.

Какво демонстрират тези два изцяло самостоятелни образеца: Учените са си свършили работата - изучили са казуса, уведомили са научната общественост, уведомили са съответните държавни институции, виновни за това. Не единствено това, само че и редица обществени авторитетни фигури (извън политиците) също са били на предната линия на връзката с обществото. Въпреки всичко налице е колебливост и променчивост в дейностите на политиците, като още по-страшното са всеобщите заблуди в обществото. Път към пъкъла ли сме поели?
Не, само че сме на кръстопът

Едва ли има хора, които да не осъзнават, че зад тази колебливост или непостоянност на политиците стоят бизнес ползи (при това не безусловно в неприятния корупционен смисъл). Ясно е, че има целенасочена дезинформационна акция тъкмо с такава цел - да направиш едно ръководство нефункционално, а оттова и обществото. Именно това е и главната цел на елементарната война - просто в този момент е с други средства.

Самите политици са изправени пред същите компликации, даже и по-големи, тъй като до момента в който всеки от нас въпреки всичко е в една или повече степен експерт в избрана област, политиците с огромен опит са се откъснали от своята тясна компетентност. Те са скъпи на първо място с уменията си да създадат нещата по този начин, че да бъдат прокарани и внедрени, като политика или закон за богатството на всички. И до момента в който едно време беше много по-лесно да постигнеш някакво единодушие със относително тесния партиен кръг, тези времена са от дълго време отминали. Все повече и повече се търси оптималната поддръжка измежду популацията за всеки един лев, който би трябвало да се влага или похарчи. Това на пръв взор не е чак толкоз неприятна концепция, тъй като реферира към швейцарския модел за чести референдуми, даже за дребни на пръв взор тематики.

Не може обаче да не отчетем, че има значителен проблем, в случай че не се вземат защитни ограничения: За привличането на повече " съидейници " се употребяват заблуждаващи и дезинформационни акции. Това е и повода за заблудите в обществото. За привличането на повече " съидейници " се подхващат рекламни акции, които костват пари, които очевидно се заплащат от заинтригуваните и до момента в който в предишното те костваха относително огромни суми, то през днешния ден може да се реализира сходен резултат на " заразяване " с надалеч по-скромни средства. Борбата за от ден на ден и повече " съидейници " напълно елементарно може да прерасне в популизъм и тъкмо това виждаме в последните години - страни с дългогодишни демократични обичаи се плъзгат в руслото на популисткото говорене.
Това, несъмнено, е фундаментален проблем, тъй като се подменя един първокласен индикатор, какъвто е експертизата, с количествен подобен, какъвто е броя почитатели и деятели. А това е път към пъкъла, без значение какъв брой устойчиви са държавните институции - тъй като тук към този момент не става въпрос за народна власт или автократизъм, а за вземането на вярното решение против такова, взето под напън от некомпетентни по тематиката хора.

А това сме го живели и знаем до каква степен води.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР