Ястията, приготвени от зеленчуци, задоволяват нужните на организма полезни вещества.

...
Ястията, приготвени от зеленчуци, задоволяват нужните на организма полезни вещества.
Коментари Харесай

Колко време се варят различните зеленчуци

Ястията, приготвени от зеленчуци, задоволяват нужните на организма потребни субстанции. Витамините, минералите, растителните и млечни мазнини, въглехидратите и белтъчините, които се съдържат в пресните зеленчуци, са гаранция за пълноценното хранене.

Багрилните, ароматните и вкусовите субстанции в тях разсънват апетита и подкрепят храносмилането и усвояването на храната. Зеленчуците могат да се подготвят варени, печени, пържени или задушени. Най-добре се резервира потребното наличие във варените зеленчуци.

Варени зеленчуци

 Време за варене на зеленчуци

Варените ястия от зеленчуци имат собствен мирис, вкусови качества и консистенция. Те се подправят с масло или зехтин, както и с разнообразни дресинги и сосове. На варене се подлагат всички типове картофи, моркови, зеле, зелен грах, зелен фасул, цвекло, аспержи и други.

Всички зеленчуци се варят подсолени във вода. Изключение са зелен грах и цвекло. При тях осоляването става след сваряването им.

Варенето може да става, в случай че зеленчуците не са почистени от кожата или кората им. Картофите, морковите, аленото цвекло са всред тези, които могат да се варят без разчистване. Те се поставят в студена подсолена вода и се кипват. След сваряване се отстранява люспата или кората, до момента в който са още топли.

Зеленчуците, които би трябвало да са почистени и готови за варене, са спанак, зелен боб, грах, зеле и други. Те се пускат във вряща вода и може да се варят както с открит похлупак, по този начин и захлупени.

Ако се варят по едно и също време разнообразни типове зеленчуци, на първо време се поставят тези, които се варят най-бавно, а на несъмнено време си прибавят и останалите. Затова е нужно да се знае кои зеленчуци от какъв брой време за варене се нуждаят, с цел да реализиран подготвеност при тази термична обработка.

Време, за което се варят другите зеленчуци

 Червено цвекло и време за варене

Цвеклото - най-дълго се вари този зарзават. Необходими са му 40-50 минути, като авансово би трябвало да бъде обелено и почистено. Слага се във вряща вода, която не е осолена. По време на варенето водата би трябвало да покрива напълно зеленчукът. Осоляването става, когато зеленчукът към този момент е подготвен за консумация.

Прясното зеле - то изисква 15-20 минути, с цел да стане готово, откакто към този момент е нарязано.

Броколите - трябват му единствено 5-7 минути в малко количество вода, в която е поставена авансово сол. Замразените се варят 10-12 минути, откакто водата към този момент ври.

Цветното зеле - изисква 10-15 минути, откакто е разграничено на розички. Ако по-късно ще се запържва, времето да авансово варене се понижа на 7 минути. Замразеното зеле се сварява за 15-17 минути, без авансово да се размразява.

Брюкселското зеле - задоволителни са му 5-7 минути за сваряване, в случай че е прясно и 10-12 минути, в случай че е замразено.

Морковите - те са от зеленчуците, които се варят относително дълго, 20-25 минути. Добре е да се обелят след варенето, с цел да запазят повече от потребните си съставки.

 Време за варене на картофи и моркови

Спанакът - той е от бързо сваряващите се зеленчуци, единствено за 3 до 5 минути е подготвен. Замразеният стига до подготвеност за 3 до 7 минути след завиране на водата.

Тиквата - би трябвало да ври 20 минути, с цел да се свари в подсолена вода.

Картофите - нуждаят се от 20-25 минути, в случай че са цели и необелени, а в случай че са обелени и нарязани на части, са подготвени след 15 минути. Варят се в солена вода.

Зеленият боб - също спада към зеленчуците, които увират бързо, за 4-5 минути, замразеният - за 5-7 минути. Соли се по време на варенето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР