„Ясно е, че нещата във Варна се правят отзад напред

...
„Ясно е, че нещата във Варна се правят отзад напред
Коментари Харесай

Проф. Анелия Клисарова: Във Варна нещата се правят отзад напред и „на парче“

„ Ясно е, че нещата във Варна се вършат в обратна посока и „ на парче “. Градът се презастроява, без визия и повсеместен проект. И вместо да се уголемява на юг и около езерото, той беше презастроен на север, в свлачищните региони, където към този момент няма и място. Огромни нови квартали, които имат настоящи Подробен устройствен план и Закон за устройство на територията, нямат имена на улици и номера на къщи, да не приказваме за подземна инфраструктура ". Това разяснява проф. Анелия Клисарова, кандидат-кмет за Варна, издигната от Българска социалистическа партия, по време на среща с представители на Камарата на архитектите на Варна, Камарата на строителите в България и Камарата на инженерите в капиталовото планиране. С нея бяха и екип от специалисти и общински съветници от листата на Българска социалистическа партия – Христо Боев, Димитър Чутурков, Светлан Мариновски и самостоятелният проектант Делян Жечев.
По думите на кандидат-кмета, за тези случаи, които не са един-два в града, в този момент занапред ще се основава инфраструктура. „ Най-нормалното бе да се направи подземната връзка, улиците и тогава да се позволи на притежателите да си построят къщите. Сега има цели квартали, откъснати от града. Например, околност Пчелина – частна благосъстоятелност, хората си построиха законно къщи, а нямат улици и номера. Какво вършим, когато би трябвало да отиде кола за спешна помощ, пожарна, полиция? Това са хора, които заплащат налози и общината им е дебитор “, уточни проф. Клисарова. Тя добави, че преди да се строи някъде нещо, би трябвало първо да се създадат естествени информационни връзки и подземна инфраструктура. А там, където към този момент има проблем, общината би трябвало да го реши неотложно.
Анелия Клисарова обърна внимание и на рамковите контракти, които са доста неизгодни за града. „ Когато станах министър, аз също наследих доста рамкови контракти. Всеки нов кмет ще наследи такива. Доволен или не, никой не може да ги приключи, в случай че не заплати големи неустойки. Тези контракти основават монопол, който вреди и пречи на конкуренцията и напредъка. Сега, както виждаме във Варна, монополите са почнали да ни ръководят “, безапелационна бе проф. Клисарова. Тя уточни, че договорите за огромните обекти и поръчки би трябвало да с общински предприятия и компании. А с частните- да се подписват за къси периоди и при специфичен общински надзор. Във " Визия за Варна " Българска социалистическа партия залага връщането на общинските компании.
Сред другите значими въпроси, на които дава отговор екипът на проф. Клисарова бе връщането на Експертния съвет към кмета. „ Не единствено, че е значимо и би трябвало да има подобен съвет, само че аз ви подсигурявам, че крепко съм кмет, дружно с вас ще работим за осъвременяването на Общия организационен проект на Варна и по всички значими планове ", сподели проф. Клисарова пред експертите. Тя добави, че откакто бъде чут гласът на варненци, Експертният съвет е този, който да реши целите и да направи и осъществя плановете по тях. „ Никой не мисли, че за 1-2 или 3 години можем да превърнем Варна в нещо напълно друго, само че един мандат е задоволителен да се положат здрави основи, на които да стъпи Варна за идващите най-малко 30-40 години развиване “, сподели още проф. Анелия Клисарова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР