Ясни регламент и критерии, както и създаване на национален регистър

...
Ясни регламент и критерии, както и създаване на национален регистър
Коментари Харесай

Ясни критерии и регистър предвижда новият закон за социалните предприятия

Ясни правилник и критерии, както и основаване на народен указател планува законопроектът за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, който е сред първо и второ четене в Народното събрание. Това съобщи в Ловеч пред публицисти министърът на труда и обществената политика Бисер Петков и добави, че се чака до две седмици законът да е реалност.

"Той ще регламентира обществените предприятия в България, ще вкара критерии за това кое е обществено дружество. Предлага две категории обществени предприятия - клас А и клас А+ ", сподели министърът. По думите му законът ще насърчи развиването на обществената стопанска система, тъй че тя да има по-голямо място и тежест в нашето общество, като надлежно планува насърчителни ограничения за обществените предприятия и за субектите на обществената стопанска система. Ще вкарва сертификационна марка, която тези предприятия да употребяват, планува и основаване на народен указател на обществените предприятия. По данни на статистиката самоопределилите се като обществени предприятия са 1461.

Бисер Петков сподели още, че законопроектът дава опция тези обществени предприятия да получават право на градеж без конкурсни процедури, единствено с решение на общинския съвет. Предвижда се и създаване на електронна платформа, която да ги улеснява в общуването посред им, да си основават предпоставки за консултиране, за онлайн търговия, както и поощряване на трансграничното съдействие. Социалните предприятия и този закон са още една мярка за поддръжка на интеграцията в претовареност на хората с увреждания, добави Петков.

Министърът на труда и обществената политика участва на втория ден от форума "Мостове за обществено ангажирани предприятия " в Ловеч. Събитието е отдадено на тематиката за обществената стопанска система в район Ловеч и се провежда в границите на пилотния план по Регионална обществена стопанска система "Региони 2018 ", управителен от Групово дело "ГРУПА " на Европейската комисия.

"Такива районни конгреси като днешния доста способстват, тъй като общественото предприемачество и стопанска система е за хората, за ориентиране на резултати от икономическата активност за обществени цели, за обществени дела, и по тази причина е доста значима поддръжката на локалните общности и локалните органи ", сподели министърът.

Срещата бе открита от кмета на Ловеч Корнелия Маринова и регионалния шеф Георги Терзийски.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР