Ясла №3 е първата в града, която ще се възползва

...
Ясла №3 е първата в града, която ще се възползва
Коментари Харесай

Геотермална система намаля разхода за отопление на бургаска детска ясла с до 80%

Ясла №3 е първата в града, която ще се възползва от новаторската технология, Община Бургас има проекти за още най-малко 10 сходни начинания

Геотермални термопомпи ще обезпечават на ниска цена отопление на детска ясла №3 в Бургас. Обектът, който се намира на бул. „ Сан Стефано “ №42, е първият в морския град, който ще се възползва от тази нова технология, която се употребява за пръв път в Бургас, само че от администрацията са планували в скоро време да се изпълнят още близо 10 сходни плана. С технологията сметките за отопление на детските градини и ясли ще могат да спаднат с до 80%, което във времената на актуалната енергийна рецесия ще е извънредно потребно.

Новината заяви през днешния ден кметът на Бургас Димитър Николов, който се срещна с министъра на енергетиката Росен Христов и двамата инспектираха напредъка по плана в Детска ясла №3. В двора на забавачницата има издигната тежка техника, която сега прави сондаж на почвата, посредством който ще се обезпечава отоплението. Почвата в действителност се оказва доста добър батерия на топлота, защото температурата ѝ е релативно непрекъсната през цялата година. 

Така до края на годината яслата ще е първата в Бургас, която ше може да се възползва от новите технологии. За октомври яслата е платила над 6000 лева за отопление – сума, която съпоставена с тази за същия месец през 2020 година, е към 6 пъти по-висока. Геотермалната помпа ще разреши в услояията на сегашната енергийнаа рецесия, разноските за отопление да се върнат до равнищата от 2020 г. 

Чисто механически пък процесът на потребление на геотермална сила е доста забавен. Специална система, включваща два елемента, ще употребява тръби, които черпят сила от сондажите в двора. Усвоената от земята температура ще се употребява както за отопление през зимата, по този начин иза изстудяване през лятото. Проектът започва през април т.г. и ще продължи до края на декември, когато ще завърши и системата ще проработи. Върху сондажа пък, след привършване на дейностите, ще бъде построена красива детска площадка.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР