Ясен Бояджиев е дългогодишен журналист и коментатор. Текстът му е

...
Ясен Бояджиев е дългогодишен журналист и коментатор. Текстът му е
Коментари Харесай

Коронавирус: в България се случват опасни неща

Ясен Бояджиев е дълготраен публицист и коментатор. Текстът му е от " Дойче веле ".

Не ви ли се коства, че в близост е прекомерно шумно? Въпреки попритихналите улици. Знам, че това е естествено в обстановки като сегашната, когато сме изправени пред свръхсложни проблеми. Всеки се опасява, съмнява се. Във всичко. И всеки е в правото си да счита, че има какво да каже и защо да предизвести. Дори самите експерти не са единомислещи - за обсега, навременността и успеваемостта на едни или други ограничаващи ограничения да вземем за пример. И това многогласие кънти ежеминутно през медиите. Да не приказваме за обществените мрежи, където човек може да попадне на какво ли не - без всевъзможни " защитни средства ".

Глупаво, безгрижно, рисково

И въпреки всичко - в близост има прекомерно доста непотребен звук. Затова ми се коства, че ще бъде доста здравословно, в случай че децибелите бъдат понамалени, а тонът - пообран. Това важи за всички ни, само че най-много за хората, натоварени по един или различен метод с власт. Именно те би трябвало да се държат най-отговорно, да премислят и претеглят всяка дума и всяко деяние. Примерите за противоположното обаче се множат.

Да влезеш в пленарната зала на Народното събрание с цялостен комплект защитно облекло, с цел да привлечеш медийното внимание, е неуместно.

Да правиш по малкия екран свободни импровизации по въпроси (например дали ще се удължи или не изключителното положение), от които не разбираш нищо, е безгрижно.

Да сложиш таван на цените, с цел да пресечеш спекулата, е безсмислено когато и да е. А през днешния ден е рисково.

Надпреварата в предлагането и въвеждането на всевъзможни наказателни ограничения е непотребна и нездравословна. Защото доста от ограниченията са явно несъразмерни. Човек има възприятието, че при потребност няма кой да му помогне, до момента в който в това време отвред го грозят санкции и затвор.

Погнаха да вземем за пример подправените вести, само че по метод, който заплашва и същинските вести. Парламентът приравни " погрешната информация за заразна болест " с подправените сигнали за бомба. Само дето в този момент и докторите не постоянно знаят кое е правилно. На ръба сме да въведем мечтаната от мнозина цензура, при която държавен орган да преценя кое е истина и кое - неистина. Съответният законопроект е импортиран.

Опиянението от разкрилите се наказателни благоприятни условия на всесилната страна роди незаконната концепция да бъдат глобявани и затваряни лекари. А министър изиска напряко да бъдат анулирани човешки права посредством " дерогация " на съответната европейска спогодба. И още: никой не се съмнява, че при опция основният прокурор би въвел крайните ограничения, които предлага. Това единствено по себе си е задоволително притеснително. Затова най-малко би могъл да не се изрича като епидемиолог.

По-тихо, апелирам!

В такива обстановки постоянно е имало спекуланти, подготвени да се напечелят за сметка на останалите. Не единствено в търговията, а и в политиката. Има ги и в този момент. Едва ли ще се вслушат, само че да им кажем въпреки всичко: По-тихо, апелирам! Напрежението, стресът и страхът са задоволително тягостни. А търпението и психическата резистентност са през днешния ден също толкоз значими, колкото и миенето на ръцете. Затова дано ги пазим колкото може.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1062)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР