Яростна атака над Николаев; руски войски в центъра на Мариупол;

...
Яростна атака над Николаев; руски войски в центъра на Мариупол;
Коментари Харесай

Яростна атака над Николаев; руски войски в центъра на Мариупол; Зеленска призова църквите да помогнат

Яростна офанзива над Николаев; съветски войски в центъра на Мариупол; Зеленска прикани църквите да оказват помощ: Агенция БГНЕС обобщава най-важните акценти от събитията в Украйна през последното денонощие:

- Украйна приканва Китай да осъди " съветското безчовечие " -

Украйна прикани Китай да се причисли към Запада в осъждането на " съветското безчовечие ", откакто Съединени американски щати предизвестиха Пекин за следствията, в случай че поддържа офанзивата на Москва против страната. „ Китай може да бъде значим детайл на световната система за сигурност, в случай че вземе вярно решение да поддържа обединението на цивилизованите страни и да осъди съветското безчовечие “, написа в Туитър помощникът на президента Михайло Подоляк.

- Хиперзвукови оръжия -

Русия призна, че е употребила хиперзвукови ракети за първи път в Украйна, с цел да унищожи място за предпазване на оръжие в западната част на страната. Хиперзвуковите ракети летят по-бързо от скоростта на звука и могат да маневрират по време на полет, което ги прави сложни за следене и прихващане. Руското министерство на защитата заяви, че е употребило технологията, с цел да нанесе удар по под земята оръжеен склад в село Делятин, на към 100 километра от границата на Украйна с Румъния.

- Въздушни удари над Николаев -

Интензивна офанзива с въздушни удари имаше през целия ден в град Николаев. Тя идва ден след ужасяващата офанзива на военна казарма в южния украински град. При нападението починаха минимум 50 военнослужещи. Общо 200 украински бойци са спали в поделенията по това време. Все още няма формален брой на починалите.

- Руснаци в центъра на Мариупол -

Русия споделя, че нейните сили са пробили защитата на обсаденото южно пристанище Мариупол. Кметът на града удостовери, че украинските и съветските сили водят престрелки в сърцето на южното пристанище, което е подложено на безмилостни обстрели.

- Зеленски подлага на критика Nestle и швейцарски банки -

В послание онлайн към присъствашите на антивоенен протест в Берн, Швейцария, президентът Володимир Зеленски разкритикува компании, в това число Nestle, че поддържат нормалния си бизнес с Русия, „ макар че децата ни умират “. Президентът прикани банките в страната да замразят средства, принадлежащи на елита на Кремъл.

- Япония притиска Индия да работи -

Японският министър председател Фумио Кишида прикани индийския президент Нарендра Моди да заеме по-твърда позиция във връзка с съветската инвазия в Украйна. При взаимно изказване след диалозите в Делхи Индия по този начин и не осъди дейностите на Москва.

- " Стотици " към момента са в капан в театъра -

Спасителите не престават да търсят хора, блокирани в бомбоубежище под останките на постройката на театъра в Мариупол. Той бе срутен до основи от съветската войска. Президентът Зеленски заяви, че 130 души са били избавени, само че и че " стотици " към момента са в клопката на руините. Бомбардировката на театъра бе в сряда.

- " Време е да се срещнем ", споделя Зеленски -

Зеленски приканва за незабавни диалози с Русия, заявявайки че те са „ единственият късмет за Русия да минимизира вредите, нанесени със личните й неточности “. Зеленски настоя за директни договаряния с съветския президент Владимир Путин. Москва пък твърди, че няколко кръга от договаряния са постигнали прогрес по едно от основните й претенции - Украйна да стане неутрална страна. Киев, който упорства за интернационалните гаранции за сигурност, отхвърля, че позицията му се е трансформирала.

- Байдън предизвестява Си -

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън размаха пръст на китайския си сътрудник Си Дзинпин, като му изложи " последствията " от всякаква поддръжка за Русия във войната й против Украйна, заяви Белият дом. По време на първия им диалог след съветската инвазия, траял съвсем два часа, Си сподели, че войната " не е в ничии интерес ", само че не сподели признаци да има предпочитание да се причисли към глобите против Русия.

- Стачки покрай летището в Лвов -

Руските сили унищожиха цех за ремонт на самолети покрай летището в Лвов. При офанзивата няма потърпевши, сподели кметът Андрий Садовий в приложението за известия Telegram. Западният град е единствено на 70 километра от границата с Полша, членка на НАТО.

- " Тежка " обстановка на изток -

Организация на обединените нации предизвести, че филантропичните потребности стават все по-неотложни в Източна Украйна, с евентуално съдбовна липса на храна, вода и медикаменти в обсадените градове като Мариупол и Суми.

- 3,3 милиона бежанци -

Повече от 3,3 милиона бежанци към този момент са избягали от Украйна след съветската инвазия, до момента в който близо 6,5 милиона се считат за вътрешно разселени в страната, заяви организацията на Организация на обединените нации за бежанците.

- Призив към църквите -

Първата дама на Украйна Олена Зеленска приканва Световния съвет на църквите да помогне за организирането на " същински " филантропични коридори. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР