Ярослав Хунка, украинец, който е обвинен, че е бил на

...
Ярослав Хунка, украинец, който е обвинен, че е бил на
Коментари Харесай

Ярослав Хунка: Кой е нацистът, който похвалиха пред Зеленски

Ярослав Хунка, украинец, който е упрекнат, че е бил на страната на нацистите по времето на Втората международна война, беше окуражителен на парламентарна среща в Канада. Тогава украинския президент Володимир Зеленски беше на посещаване в страната. Случката провокира интернационална реакция на отвращение.

98-годишният Хунка беше приет от Антъни Рота, ръководител на Камарата на общините на Канада, за “украински воин ”

Той се е сръжавал за Първа украинска дивизия. След това представителят се извини за гафа.

„ Имаме тук в залата през днешния ден украинско-канадски деец от Втората международна война. Той се бори за украинската самостоятелност против руснаците и продължава да поддържа войските през днешния ден, даже на 98-годишна възраст “, ​​каза Рота пред канадския парламент през септември 22.

Хунка беше посрещната с бурни овации, а Зеленски подвигна пестник.

“Той е украински воин, канадски воин и ние му благодарим за цялата му работа. Благодаря ви ”, добави Рота.

Говорителят се извини, откакто Центърът за проучване на Холокоста „ Приятели на Симон Визентал “ сподели, че по време на Втората международна война Хунка е служил като член на 14-та гренадирска дивизия на Вафен на SS. Тя е известна още като Първа украинска дивизия или дивизия „ Галиция “.

Това беше доброволна част, формирана най-вече от етнически украинци и командвана от нацисти, в това число Хайнрих Химлер, който образува групата

„ Във време на възходящ антисемитизъм и деформиране на Холокоста е необикновено тревожно да забележим по какъв начин Народното събрание на Канада се надига, с цел да приветства човек, който е бил член на звено във Waffen-SS. Това е нацистки боен клон, виновен за убийството на евреи и други хора. Той е разгласен за незаконна организация по време на Нюрнбергския развой “, споделиха от Центъра „ Приятели на Симон Визентал “.

Дивизията “е виновна за всеобщото ликвидиране на почтени цивилни с равнище на грубост и завист, което е невъобразимо ”, се споделя в изказване, оповестено от организацията

„ Дължи се опрощение на всеки оживял от Холокоста и деец от Втората международна война, който се е сражавал с нацистите. Трябва да се даде пояснение по какъв начин този човек е влезнал в светите зали на канадския парламент и е получил самопризнание от ръководителя на Камарата и аплодисменти. ”

По време на признаването на Хунка участва и канадският министър председател Джъстин Трюдо. В изказване, издадено от неговия кабинет, се споделя, че „ не е предоставено авансово уведомление на кабинета на министър-председателя, нито на украинската делегация за поканата или признаването “.

Роте излезе с изказване, в което се извини за хода си да признае Хунка за воин.

„ В моите забележки след обръщението на президента на Украйна разпознах човек в галерията. Впоследствие научих повече информация, която ме кара да скърбя за решението си да го направя “, сподели Рота. „ По-конкретно желая да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света. Поемам цялостна отговорност за дейностите си. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР