Ярки дрехи, пъстри бижута и традиционен африкански тюрбан, който не

...
Ярки дрехи, пъстри бижута и традиционен африкански тюрбан, който не
Коментари Харесай

Няма как да не я забележите – първата жена начело на Световната търговска организация

Ярки облекла, пъстри бижута и обичаен африкански тюрбан, който не е просто дръзновен фешън аксесоар, а обществено обръщение. Няма по какъв начин да не забележите Нгози Оконджо-Иуеала – първата жена и първата от африкански генезис, оглавила Световната комерсиална организация.

Пътят й до върха не е лек – оцелява в мътните води на нигерийската политика, където похитители отвличат майка й с искане за откуп и нейната оставка. Тя обаче отхвърля. Майка й въпреки всичко е освободена при неразбираеми условия. 66-годишната нигерийка има американско поданство, само че се гордее с произхода си и се стреми да го показва по всички вероятни способи, в това число и чрез облеклото си. През 2012 година Споделя пред Военновъздушни сили, че е решила да носи такива облекла, тъй като ѝ е било по-удобно като майка на четири деца, която би трябвало да съчетава развъждането им с натоварената работа. Другият им огромен плюс е ниската цена.

Нгози Оконджо-Иуеала е приключила Харвард и прекарва 25 години в Световната банка, където заема вторият най-съществен пост в йерархията. Тя е основател на няколко начинания за помощ за страни с ниски приходи, само че най-вече се гордее с промените в Нигерия – като финансов министър съумява да контракти заличаването на дълг на стойност 18 милиарда $, като така помага на страната си да получи първия си дългов рейтинг след тежки проблеми с финансите.

Военновъздушни сили показва, че измежду огромните й триумфи са  прекъсването на връзката сред бюджета и цената на петрола, което построява скъп буфер във финансовата рецесия. За пръв път афишира обществено бюджетите, раздавани на локалните управляващи за действия като създаване на пътища или ръководство на учебни заведения и клиники, както вкарва система, улесняваща премахването на хиляди подправени служащи и пенсионери от държавна прехрана. Изглежда и ние в България имаме потребност от една Нгози Оконджо-Иуеала!

За новия си пост в Световната комерсиална организация тя е принудена да остави фамилията си във Вашингтон, където брачният партньор й работи като неврохирург. Популярна е и с това, че за разлика от други министри не разполага с огромен личен състав или доста материални придобивки като коли. Напротив – при всяка опция избира да се готви сама.

Високата й финансова просвета се дължи на бедността, в която е израснала – майка ѝ и татко ѝ учат в чужбина през първите 9 години от живота ѝ.  През това време тя е отглеждана от  баба си и й оказва помощ за всички отговорности. „ Тях ги нямаше съвсем десетилетие, преди в действителност да ги видя и да ги познавам. Правех всичко, което би предписание едно момиче от селото, носех вода, вървях във фермата с баба  и вършех всички домашен работи “, споделя тя. И допълва: „ Видях какво е беднотия от първа ръка ". Родителите й губят всички свои спестявания по време на гражданската война в страната сред 1967 и 1970 година и това принуждава фамилията да живее на ръба на опциите си. „ Винаги мога да дремя на студения под, само че мога и на пухено легло “, прибавя с усмивка Оконджо-Иуеала.

Тя има два мандата като финансов министър на Нигерия – от 2003 до 2006 и от 2011 до 2015 година, като става първата жена на този пост. За малко е и министър на външните работи през 2006 година, с което още веднъж написа история като първата дама на поста. Участва в борда на " Туитър " и на Глобалния алианс за имунизациите и имунизацията (GAVI). Освен това е специфичен делегат на Световната здравна организация за битката с ковид. Шегува се, че дамите са по-малко корумпирани, само че прибавя, че в същото време са по-фокусирани и подхождат към работата с по-малко его. В СТО тя желае да насърчи присъединяване на дамите в международната търговия – изключително в разрастващите се страни.

„ Това е женски инстинкт, само че ръководството на стопанската система от време на време наподобява на ръководството на домакинство ", казва Нгози Оконджо-Иуеала пред The Independent още през 2006 година

 
Доказано: Жените са по-добри водачи във време на криза
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР