Японският съд признава повече жертви на отравяне с живак в Минамата и им присъжда обезщетение

...
Японски съд нареди на централното правителство, префектура Кумамото и химическа
Коментари Харесай

Японски съд нареди на централното правителство, префектура Кумамото и химическа компания да признаят повече от 120 ищци като пациенти от отравянето с живак от десетилетия Минамата и изплащат обезщетения, на които им е отказано, защото...

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 27 септември 2023 г., 9:41 ч. Японският съд в сряда нареди на централното правителство, префектура Кумамото и химическа компания да признае повече от 120 ищци за пациенти от отравяне с живак от десетилетия Минамата и да плати обезщетение, което им е отказано, защото са развили симптоми след преместването си от региона.

Окръжният съд в Осака призна всичките 128 ищци за жертви на болестта Минамата и нареди на правителството, Kumamoto и Chisso Corp., които са отговорни за замърсяването, да платят 2,75 милиона йени ($18 400) всеки, според официални лица и съобщения в медиите.

Ищците, на 50-те и 80-те години, живеели в Кумамото и близо до Кагошима в по време на отравянето с живак и по-късно се премества в Осака и другаде в западна Япония. Те заведоха дело през 2014 г., заявявайки, че несправедливо са били изключени от обезщетение за 2009 г. Те са поискали по 4,5 милиона йени (30 170 долара) всеки, според техните адвокати.

В решението съдия Юки Тацуно каза, че се предполага, че ищците са консумирали заразена риба с живак на достатъчно високи нива, за да развият болестта като деца, преди да се отдалечат от региона. Техните симптоми, включително изтръпване на крайниците, са типични за отравянето с живак и не могат да бъдат обяснени с друга причина, се казва в решението.

„Толкова съм щастлив, че съдът взе справедливо решение“, каза Йоши Маеда, 74-годишен, който сега живее в Осака.

Йошиюки Токуи, адвокат, похвали решението като „епохално и такова, което значително ще тласне напред мерките за облекчаване на болестта Минамата.“

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Болестта на Минамата, диагностицирана за първи път през 1956 г., по-късно е свързана с консумацията на морски дарове от залива Минамата на главния южен японски остров Кюшу, където Чисо изхвърля живачни съединения.

Това е едно от най-лошите екологични бедствия в Япония и се превърна в международен символ на екологични щети и корупция зад възхода на Япония до икономическа известност.

Централното правителство твърди, че няма доказателства, които да докажат, че ищците страдат от болестта на Минамата.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза пред репортери, че правителството ще предприеме подходящи мерки за подобряване на медицинската помощ, социалните грижи и подкрепата на общността.

Решението от сряда е първото от няколко подобни дела, заведени също в Токио и Кумамото, както и в Ниигата в Северна Япония, от името на около 1700 души.

Решение на Върховния съд от 2004 г. държи правителството отговорно за това, че е позволило замърсяването да продължи години след откриването му, предизвиквайки подновени призиви към правителството да разшири обхвата на подкрепата .

Съгласно специалния закон за нова помощна програма, който влезе в сила през 2009 г., около 38 000 души получиха право на еднократно плащане или медицински помощи, но близо 9 700 хората бяха отхвърлени на основание възраст и местожителство. Досега само около 3000 души са официално сертифицирани като пациенти на Минамата.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР