Японският премиер Кишида се надява да засили допълнително стратегическото сътрудничество със САЩ и Южна Корея на срещата на върха

...
Японският премиер Фумио Кишида казва, че има големи надежди да
Коментари Харесай

Японският премиер Фумио Кишида казва, че има големи надежди да обсъди по-нататъшното укрепване на тристранната стратегическа сътрудничество със Съединените щати и Южна Корея на среща на върха, организирана от президента Джо Байдън в Кемп Дейвид по-късно този месец

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 4 август 2023 г., 8:41 ч. Джо Байдън в Кемп Дейвид по-късно този месец.

Срещата на върха на 18 август с Байдън и южнокорейския президент Юн Сук Йол е първата самостоятелна среща на върха между лидерите на трите държави, която не е свързана с международни срещи .

Срещата на върха е и последният знак за затопляне на връзките между Токио и Сеул. И двете правителства решиха да загърбят продължилото десетилетия напрежение във военновременната история, докато Вашингтон се стреми да задълбочи ангажимента си в Индо-тихоокеанския регион.

„Имам големи надежди, че тази среща на върха ще укрепи допълнително основата за укрепване на връзките със Съединените щати и Южна Корея, които са изградени чрез многопластови усилия, включително на ниво среща на върха“, каза Кишида, отговаряйки на въпрос за срещата на върха по време на пресконференция в петък.

„Освен това очаквам, че ще засилим още повече нашето стратегическо сътрудничество между трите държави, Япония, Съединените щати и Южна Корея“, както обсъждат тримата лидери съвместни отговори на заплахите на Северна Корея и поддържане и укрепване на основан на правила, свободен и отворен международен ред, каза Кишида.

Той отказа да предостави повече подробности, като каза, че трябва избягвайте да предрешавате резултата от срещата на върха преди време.

Администрацията на Байдън настоява за по-силни икономически и отбранителни връзки между Южна Корея и Япония, тъй като изглежда да подкрепи региона срещу настойчивите териториални действия и икономическите влияния на Китай и за осигуряване на тяхното сътрудничество в подкрепа на борбата на Украйна срещу пълномащабната инвазия на Русия.

Япония и Южна Корея са ключови за САЩ. съюзници и тяхното сътрудничество е от ключово значение за стратегията за сигурност на Вашингтон в Индо-Тихия океан, тъй като напрежението с Китай, Северна Корея и Русия нараства.

Връзките между Япония и Южна Корея се развиват бързо размразени от по-рано тази година, до голяма степен поради натиска на Вашингтон и споделеното им чувство за неотложност по отношение на ескалиращите регионални заплахи за сигурността. стратегиите за сигурност и отбрана очевидно правят възможно по-силното тристранно партньорство. Съгласно новите стратегии, издадени през декември, правителството на Кишида обещава драстично военно натрупване с възможности за нанасяне на удари и удвояване на разходите за отбрана в голямо прекъсване на следвоенния принцип на Япония само за самоотбрана.

След обявяването на срещата на върха от Белия дом , посланикът на САЩ в Япония, Рам Емануел, публикува съобщение в Twitter, че предстоящата среща на върха обещава да влезе в историята и „ще доведе до стратегическа промяна на парадигмата“, тъй като трите страни формират „обединен фронт за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“. .”

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР