Японският премиер Фумио Кишида обеща в понеделник да предприеме спешни

...
Японският премиер Фумио Кишида обеща в понеделник да предприеме спешни
Коментари Харесай

Япония: Ако сега не спрем свиването на населението, никога няма да го направим

Японският министър председател Фумио Кишида даде обещание в понеделник да предприеме незабавни стъпки за справяне с намаляващата раждаемост, като сподели, че една от най-застаряващите страни в света ще се пребори с проблема  " в този момент или в никакъв случай ", предаде Ройтерс.

През последните години Токио се пробва да насърчи народа да има повече деца с обещания за парични бонуси и по-добри компенсации, само че страната остава едно от най-скъпите места в света за развъждане на дете.

Миналата година за първи път откогато се вършат сходни измервания ражданията в Япония паднаха под 800 000 - повратен миг, който настъпи осем години по-рано от държавните прогнози.

Това най-вероятно ще форсира по-нататъшният спад на популацията в страната, в която междинната възраст е 49 години - най-високата в света след Монако.

В тирада при откриването на тазгодишната парламентарна сесия Кишида разгласи, че нацията е на ръба, оттатък, които не би могла  " да поддържа публичните си функционалности ".

" Сега или в никакъв случай, когато става дума за политики във връзка с раждаемостта и развъждането на деца – това е въпрос, който просто не търпи повече отсрочване ", означи той.

Кишида сподели, че до юни ще показа проекти за удвояване на бюджета на политиките, свързани с децата, и че през април ще бъде основана нова държавна организация за децата и фамилиите.

Япония е третата най-скъпа страна в международен мащаб по отглеждане на дете, съгласно YuWa Population Research. Пред нея са единствено Китай и Южна Корея - държави, в които също се следи стряскащо стесняване на популацията.

Миналата седмица Китай заяви, че популацията му през 2022 година е намаляло - за първи път от 60 години насам.
Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР