Японският министър-председател Фумио Кишида е бил евакуиран от пристанище в

...
Японският министър-председател Фумио Кишида е бил евакуиран от пристанище в
Коментари Харесай

Взрив избухна в близост до Фумио Кишида

Японският министър-председател Фумио Кишида е бил евакуиран от пристанище в Уакаяма през днешния ден, откакто е бил чут гърмеж наоколо до мястото, където е трябвало да произнесе тирада. Кишида не е потърпевш при случая, оповестяват локални медии.

Кадри по японската национална телевизия демонстрираха ужас в тълпата, събрала се на мястото, където Кишида трябваше да приказва, а по-късно тон от гърмеж и бял пушек.

Един човек е бил арестуван на мястото на случая в Западна Япония, оповестиха националната телевизия NHK, съобщи Агенция Франс Прес.

Нямаше неотложно публично удостоверение за случая, а локалната полиция отхвърли да разяснява.

NHK сподели фрагменти, на които се вижда по какъв начин защитата и полицията задържат лице, до момента в който тълпата се разбягва с писъци от мястото на случая.

" Бях замаян. Сърцето ми към момента бие учестено ", съобщи пред телевизионния оператор жена, намираща се покрай гърмежа.

Друг човек от мястото на случая споделя пред NHK, че тълпата е почнала да се разпръсква под паника още преди гърмежа, откакто някой споделил, че е хвърлено взривно вещество.

Кишида таман се готвел да направи изявление пред тълпата в поддръжка на претендент на ръководещата партия на идните частични избори за долната камара на Народното събрание, когато се случил случаят.

" Това, че сходно нещо се случи в разгара на предизборна акция, която съставлява основата на демокрацията, е почтено за жалост. Това е непростимо злочинство ", съобщи Хироши Морияма, ръководител на предизборната тактика на ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП), пред NHK.

Япония ускори сигурността към политиците си след убийството на някогашния министър-председател Шиндзо Абе, който беше убит, до момента в който говореше на предизборно събитие през юли 2022 година

Предполагаемият му палач Тецуя Ямагами съгласно известията се е насочил към него поради връзките му с Църквата на обединяването, а случаят провокира разкрития за връзката сред сектата и политическите фигури в Япония.

Абе е бил относително беззащитен, а убийството му провокира огромен обзор на сигурността и на метода, по който се пазят политическите фигури.

Инцидентът с Фумио Кишида става в миг, когато министрите на климата и енергетиката от Групата на седемте се срещат в северния град Сапоро, и ден преди външните министри от Г-7 да дойдат за диалози в Нагано.

Япония ще бъде хазаин на срещата на върха на водачите на Г-7 идващия месец в Хирошима./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР