Японският град Фукушима реши да премахне статуята на дете със

...
Японският град Фукушима реши да премахне статуята на дете със
Коментари Харесай

Град Фукушима ще премахне статуята на дете в жълто антирадиационно облекло

Японският град Фукушима реши да отстрани статуята на дете със предпазен комбинезон против радиация, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на рецензиите против паметника, който, съгласно съперниците, е навредил на облика на района, мощно потърпевш от нуклеарната повреда през март 2011 година

" Струва ми се невероятно да продължи излагането на скулптура, замислена като " знак на възобновяване " до момента в който жителите са разграничени в отношението си към нея ", изясни кметът Хироши Кохата в изказване.

Той се извини, в случай че статуята е " наранила възприятията на някои ".

Снимка: Reuters

Високият над 6 метра монумент, подложен при започване на този месец покрай гарата във Фукушима, " ще бъде отстранен колкото се може по-бързо ". Засега не е решено каква ще бъде ориста му по-късно.

Наречена " Дете на слънцето ", фигурата с жълто облекло е със предпазен шлем в едната ръка, което демонстрира, че въздухът към този момент е чист, и в другата със слънце – знак на вярата. На гърдите й на екран е изписано " 000 ", което акцентира неналичието на радиация.

Интернет консуматори дефинираха статуята като злокобна и разясниха, че тя не е помогнала за възобновяване на репутацията на Фукушима.

Снимка: Reuters

В града в едноименната японска префектура се намира атомната електроцентрала, претърпяла повреда в резултат на разрушителните талази цунами, породени от мощното земетресение, което раздруса страната на 11 март 2011 година

Ядрената повреда, най-тежка след тази в Чернобил през април 1986 година, докара до евакуирането на стотици хиляди локални поданици, мнозина от които по този начин и не се върнаха по домовете си.

Седем години по-късно, локалните селскостопански производители още се сблъскват с съмнението на купувачите, даже в случай че продуктите им са минали непоколебим надзор за радиоактивност.

Скулпторът Кенджи Янобе сподели, че е желал да изпрати позитивно обръщение и да сътвори дете с огромни очи, обърнати към небето. В интернет той написа, че " съжалява " за решението за унищожаване на скулптурата, само че не желае работата му да става мотив за разногласия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР