Японският автомобилен производител Toyota започва да използва технологията на Tesla,

...
Японският автомобилен производител Toyota започва да използва технологията на Tesla,
Коментари Харесай

Конкурентите на Tesla масово мигрират към технологиите ѝ

Японският авто производител Toyota стартира да употребява технологията на Tesla, известна като гигапреси, като част от тактиката си за възстановяване на продуктивността и понижаване на разноските за бъдещите електрически транспортни средства.

Toyota не е и единствената компания, която следва пробива на Tesla.
Какво са гигапресите?
На процедура гигапресите са машини за леене на алуминий, употребявани от Tesla в нейните заводи в Съединени американски щати, Китай и Германия. Машините с размер на къща са в положение да създават алуминиеви елементи, доста по-големи от всичко, употребявано преди в автомобилното произвеждане.

„ Гига “ в името е мигане към запазената марка на Tesla да назовава своите фабрики „ гигафабрики “. Други производители на коли ги назовават мегапреси, което също може да се отнася за по-малки, само че въпреки всичко солидни машини.

По време на работа пресата поема порция разтопен алуминий от 80 kg или повече във форма, където се оформя в част, освобождава се и по-късно бързо се охлажда.

Tesla създаде алуминиева сплав, която също по този начин разрешава да се пропусне термичната обработка, обичайно употребена за увеличение на здравината на отлятата част.
Позитивите
Обикновено повече от 100 самостоятелно щамповани железни елементи са заварени дружно, с цел да се направи каросерията на автомобила.

Именно тактиката за по-малко елементи, по-ниски разноски и опростена индустриална линия са съдействали за водещата в промишлеността доходност на Tesla.

За Tesla потреблението на един съставен елемент в задната част на Model Y – най-продаваният модел – ѝ разреши да понижи обвързваните разноски с 40%. В Model 3, употребявайки едно парче от предната и задната част на автомобила, Tesla съумя да отстрани 600 робота от монтажа.
Гигапресите са напът да прекроят автомобилното произвеждане
Освен това този способ може да понижи тежестта на автомобила – значимо основание за електрическите автомобили, където единствено батерията може да тежи повече от 700 кг. И има капацитета да понижи отпадъците и парниковите излъчвания от завода.

Toyota сподели, че чака потреблението на алуминиево леене под налягане да отстрани десетки ламаринени елементи от монтажа и да понижи отпадъците.
Кой създава тези машини?
Tesla доставя своите преси от основаната в Италия IDRA, която е поделение на китайската LK Industries от 2008 година

See the infamous Gigapress at Tesla`s production facility; the world`s largest die-casting machine. @ZimmerGroup grippers are the trusted tool of choice for handling these large sections.

Proax is where you can find Zimmer products in Canada: https://t.co/uByMdF6uv7pic.twitter.com/OhOXOPhJ0L
— Proax Technologies (@ProaxTech) June 12, 2023

Конкурентите на IDRA и LK включват Buhler Group в Европа, Ube и Shibaura Machine в Япония и Yizumi и Haitian в Китай.

Глобалният пазар за леене под налягане на алуминий беше на стойност съвсем 73 милиарда $ предходната година и се чака да доближи 126 милиарда $ до 2032 година, сподели разбор на AlixPartners.
Toyota не е сама
В допълнение към Toyota, General Motors, Hyundai Motor и филиалите на китайската Geely – Volvo Cars, Polestar и Zeekr – към този момент употребяват технологията или я възнамеряват.

Zeekr стартира да употребява солидни алуминиеви отливки за многофункционален ван, който прави за продажба в Китай, и сподели, че ще вкара технологията и за други модели.

Миналата година Volvo съобщи, че ще влага повече от 900 милиона $, с цел да обнови своя шведски цех покрай Гьотеборг, с цел да включи технологията.
Къде е уловката?
Цената е една от уловките.

Tesla записва по-голямата част от продажбите си единствено с два модела – Model 3 и Model Y. Големият размер на продажби единствено на две платформи улеснява оправдаването на инвестицията в нова индустриална технология. Други започващи компании за електроавтомобили също имат това преимущество.

За наследените автомобилни производители с по-сложни продуктови линии и фабрични машини, които към този момент са амортизирани, решението да влагат десетки милиони долари в нова технология за отливане може да бъде по-трудно решение, споделят анализатори.

Автомобилите със секции на каросерията, излети на единични елементи, също могат да бъдат по-трудни или по-скъпи за ремонт след случай. Това може да усили разноските за употреба на електрическите автомобили.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР