Японски планетолози за пръв път извлякоха и изследваха първични органични

...
Японски планетолози за пръв път извлякоха и изследваха първични органични
Коментари Харесай

Учени за първи път изследваха първичните органични молекули на слънчевата материя

Японски планетолози за пръв път извлякоха и изследваха първоначални органични молекули от Слънчевата система от проби от метеорита Рюгу, доставени на Земята от сондата " Хаябуса-2 ", заяви ТАСС. 

Изучаването им разкрива историята на образуването на тези " градивни детайли на живота ", пишат откривателите в публикация в списание " Нейчър астрономи ". 

" Наличието на огромен брой алифатни органични съединения в материята на Рюгу демонстрира, че запасите от органични субстанции са се образували при ниски температури, които не надвишават минус 30 градуса по Целзий. В същото време в изследваните проби открихме минерали с воден генезис. Това доста усложнява историята на образуването на предшественика на този метеорит ", - пишат откривателите.

Алифатни са органичните съединения, които не образуват пръстен. 

Японската сонда Хаябуса-2 беше изстреляна в космоса при започване на декември 2014 година, с цел да изследва, събере и върне проби от метеорита Рюгу. Тя сполучливо извърши тази задача през февруари 2019 година, а в края на 2020 година галактическият уред достави на Земята капсула със скални проби. Според замисъла на уредниците на задачата, проучването на скалите на Рюгу ще приближи човечеството до разбирането на това по какъв начин са се образували Слънцето, Земята и всички други светове.

Международен екип от планетолози, управителен от Сейичиро Ватанабе, теоретичен началник на задачата " Хаябуса-2 ", извърши първия химически разбор на скални проби от Рюгу . Учените потвърдиха, че тези проби съдържат първичната материя на Слънчевата система, а също по този начин разкриха историята на този метеорит и изискванията, при които са се образували съдържащите се в него органични субстанции и водни минерали.

По-специално откривателите откриха, че пробите материал от Рюгу се състоят от доста хетерогенни зърна, които варират в необятни граници както по химичен, по този начин и по изотопен състав. Това допуска, че първичната материя на Слънчевата система е била доста разнородна по своя минерален и изотопен състав, аргументите за което към момента не са ясни.

Друга забавна специфичност на пробите от Рюгу е, че те съдържат огромен брой карбонати и алифатни органични съединения, в това число наситени и ненаситени въглеводороди. Някои от тях са попаднали във филосиликатни зърна. Това са минерали, които нормално се образуват на Земята при съществуване на течна вода.

Според учените сходна композиция доста усложнява историята на образуването на Рюгу и на цялата първична материя в Слънчевата система. Това е по този начин, тъй като ненаситените и наситените въглеводороди в космоса бързо се трансформират в ароматни органични съединения при температурата на околната среда, нужна за образуването на филосиликати. Въпреки това съществуването на органични съединения в тези минерали може да изясни по какъв начин те са се появили на Земята в ранните столетия от нейното битие.

" Историята за това по какъв начин водата и органичните субстанции са попаднали на Земята към момента е доста спорна. Откритите от нас органични молекули, скрити в астероидните филосиликатни зърна, биха могли да послужат като един от източниците на първите " градивни детайли на живота " на Земята. Тези частици биха могли да предпазят органичните съединения от разрушение при рухването на античните метеорити върху Земята ", заключават откривателите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР