Японски и американски учени са успели да съживят микроби на

...
Японски и американски учени са успели да съживят микроби на
Коментари Харесай

Учени съживиха микроби на над 100 милиона години

Японски и американски учени са съумели да съживят микроби на 100 милиона години от седименти, взети надълбоко под океанското дъно в средата на Южния Тихи океан, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Микроорганизмите са прекарали в спящо положение изумителните 101,5 милиона години, което още един път потвърждава издръжливостта на живите форми на нашата планета.

Експеримент сподели светкавичното разпространяване на вирус измежду хората

Микроорганизмите са част от 10 по-големи и дребни групи бактерии и са може би най-старите известни организми на Земята. Микробите участвали в проби от глина, взети от проучвателен транспортен съд на дълбочина 74,5 метра под морското дъно, което се е намирало на 5,7 километра дълбочина от повърхността на океана.

Около 99 % от микробите са били съвременници на динозаврите. Те са оживели в седиментите и на процедура не са разполагали с хранителна среда през цялото това време. Изследването е било извършено от учени от японската Агенция за океано-земни науки и технологии.

Ръководителят на проучването Юки Мороно е държал в развъдник микробите в продължение на 557 дни в стерилна лабораторна среда. Той доставил храна на микроорганизмите под формата на амоняк, ацетат и аминокиселини. Микробите се развили, пристъпили към размножаване и изявили разнообразни метаболитни действия.

Микробите са били аеробни, т.е. нуждаещи се от О2, с цел да живеят, и той е бил разполагаем в седиментните проби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР