Японската централна банка - Банк ъв Джапан (Bank of Japan)

...
Японската централна банка - Банк ъв Джапан (Bank of Japan)
Коментари Харесай

Японската централна банка увеличи лихвите за първи път от 17 години

Японската централна банка - " Банк ъв Джапан " (Bank of Japan) приключи политиката си на негативни лихвени проценти, повишавайки за първи път ставките от 17 години насам, в края на двудневното си съвещание по паричната политика. Банката отстранява и по този начин наречения надзор на кривата на доходността на 10-годишните държавни облигации, заяви Киодо. Контролът целеше задържане на дълготрайните лихви към нула %, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Банк ъв Джапан " дефинира краткосрочните си лихвени проценти в диапазон от 0 до 0,1 % и дефинира задачата си за реализиране на постоянна инфлация от 2 % като " обозрима ".

Символичният ход алармира, че членовете на Управителния съвет на банката се насочват към нормализиране на паричната политика, която анализаторите към момента чакат да бъде в най-хубавия случай мудна.

Решението обаче не беше единомислещо, като двама от деветимата членове на Управителния съвет са дали своят вот с " срещу ".

Отклонението от политиката на негативни лихвени проценти значи по-високи разноски по заеми за фирмите и семействата в страната, само че повишение на рентабилността на комерсиалните банки и други финансови институции.

От 2016 година " Банк ъв Джапан " дефинира краткосрочни лихви от минус 0,1 %, което понижава размера на непотребни средства на финансовите институции, съхранявани в централната банка. Целта беше комерсиалните банки да бъдат подтикнати да усилят кредитирането и вложенията, с цел да подтикват японската стопанска система.

Също по този начин се приключва действието на програмата за ограничение на кривата на доходността, при която дълготрайните лихвени проценти бяха на извънредно ниски равнища, и се приключват покупките на активи като борсово търгувани фондове, оповестиха от " Банк ъв Джапан ".

Рамката за облекчение на паричната политика, която включваше негативна рента и програмата за надзор на кривата на доходността, " извърши " ролята си, показаха от банката.

Въпреки премахването на тавана на доходността на скъпите бумаги, централната банка ще продължи да купува дълготрайни японски държавни облигации " като цяло в същите количества като преди ", в случай че доходността на облигациите се увеличи внезапно.

Експертите чакат японската стопанска система да продължи да се възвръща умерено, макар че икономисти показват като проблем слабото вътрешно търсене, изключително частното ползване. Японските компании имат постоянни проекти за финансови вложения и фокусът е върху това дали те ще се осъществят.

Гуверньорът на Японската централна банка Кадзуо Уеда съобщи, че по-нататъшни покачвания на лихвените проценти ще зависят от развиването на икономическата и обстановката с цените, само че поради актуалната среда нападателни покачвания надали са евентуални.

Говорейки на конференция, откакто банката разгласи повишението на главните лихви, Уеда сподели още, че решението отразява възходящата убеденост по отношение на вероятността за реализиране на задачата за инфлация от 2 % по постоянен и резистентен метод.

Уеда съобщи също, че а кривата на доходността на дълготрайните държавни облигации би трябвало да се дефинира от пазарните сили, само че централната банка ще се опита да предотврати скок посредством изкупуване на облигации, когато това е належащо.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР