Японската сонда Слим, която кацна на Луната, отново заработи след

...
Японската сонда Слим, която кацна на Луната, отново заработи след
Коментари Харесай

Японската сонда на Луната отново работи, праща снимки

Японската сонда " Слим ", която кацна на Луната, още веднъж проработи след няколко дни спиране на електрозахранването. Както японската галактическа организация " Джакса " заяви в понеделник, слънчевите панели явно към този момент създават електричество.

" Слим " (Smart Lander for Investigating Moon) кацна на повърхността на Луната на 20 януари японско време. Въпреки това слънчевите панели на устройството, което е високо единствено 2,4 метра, след кацането не произвеждаха електричество, защото бяха обърнати на запад и затова надалеч от слънцето. Първоначално сондата работеше на акумулатори, след което беше изключена.

" Комуникацията със " Слим " беше сполучливо открита нощес и интервенциите бяха обновени! " - разгласи " Джакса " в платформата X.

В момента сондата изследва и лунната повърхнина и сполучливо е изпратила на Земята фотоси на скални парчета, в това число един, наименуван " Toypoodle ", оповестиха оттова. " Джакса "  предполага, че макар неподходящата си ориентировка, слънчевите панели ще могат да създават електричество незабавно щом слънчевата светлина доближи до тях от западната страна на Луната.

Япония е петата страна след някогашния Съветски съюз, Съединени американски щати, Китай и Индия, която прави меко кацане на спътника на Земята. " Слим " потегли към Луната от японския галактически център " Танегашима "  на борда на ракета притежател H2A през септември. Въпреки първичните проблеми с електрозахранването, от " Джакса "  са удовлетворени от плана. Това е по този начин, тъй като при кацането на Луната е реализирана невиждана акуратност от по-малко от 10 метра. Възможно е даже " Слим " да се е приземил единствено на три-четири метра от задачата си, беше казано.

" Слим " се приземи, както беше планувано, покрай кратера Шиоли в ниско ситуиран регион, прочут като " Морето на нектара ". Получените данни ще бъдат употребявани при планирането на бъдещи лунни задачи, да вземем за пример в границите на ръководената от Съединени американски щати стратегия " Артемида ". НАСА желае да изпрати още веднъж хора на Луната след повече от 50 години - неотдавна обаче задачата за кацане на Луната " Артемида 3 " беше отсрочена за септември 2026 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР