Японската космическа сонда SLIM навлезе в орбита около Луната в

...
Японската космическа сонда SLIM навлезе в орбита около Луната в
Коментари Харесай

Опит номер 3: Японската сонда навлезе в орбита на Луната

Японската галактическа сонда SLIM навлезе в орбита към Луната в понеделник, 25-ти декември. Това е значима стъпка към нов опит за кацане на галактически уред на спътника на Земята, който се чака да бъде изработен идващия месец. Ако успее, Япония ще стане петата страна, която ще приземи сонда на Луната, след Русия, Съединени американски щати, Китай и Индия. Очаква се интелигентният модул за кацане да извърши „ невиждано високопрецизно кацане “ на разстояние единствено 100 метра от избрана цел на лунната повърхнина. Това е третият опит на Япония да покори Луната през последните две години. Първите два приключиха със загуба на апаратите.

SLIM сполучливо навлезе в орбитата на Луната в 16:51 ч. японско време (10:51 ч. наше време), заяви в изказване Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA). Според JAXA галактическият транспортен съд сега е в обикновено положение. Скоро той ще стартира постепенно втурване и ще премине в кръгова орбита.

В средата на януари SLIM ще навлезе в кръгова лунна орбита на височина към 600 км, след което ще стартира бързо да я понижава, достигайки за няколко дни орбита от 15 км. В този миг SLIM ще стартира да понижава скоростта си със стойност към 1700 метра в секунда.

Очаква се спускането на модула за кацане на Луната да стартира към 12:00 ч. японско време на 20-ти януари (6:00 ч. наше време), а кацането му на повърхността е планувано за 20 минути по-късно. JAXA дава обещание да покаже „ невиждано високопрецизно кацане “ на Луната.

В съпоставяне с предходните сонди, които се приземяваха на разстояние от няколко до над 10 километра от задачите си, приблизителната неточност на SLIM е по-малко от 100 метра. Пет сгъваеми 3D-принтирани алуминиеви решетъчни крайници за кацане ще поемат удара от приземяването на Луната. SLIM ще се разположи на наклонения борд на кратера Шиоли с широчина 300 метра.

Прецизността на SLIM може да улесни вземането на проби от лунната замръзнала повърхнина, което ще приближи учените до разкриването на тайната на водните запаси на Луната. SLIM е оборудван с многодиапазонна камера за оценка състава на кратера Шиоли посредством разбор на спектрите на слънчевата светлина, отразена от повърхността. На борда на SLIM има и двойка дребни, новаторски роувъри. LEV-1 употребява отскачащ механизъм, а LEV-2 е кълбовиден роувър с размер на бейзболна топка. И двата носят камери и научни товари.

SLIM бе изстрелян на 6-ти септември благодарение на ракетата H-2A от японския галактически център Танегашима дружно с галактическия телескоп XRISM след три отлагания заради неприятното време.

Основната цел на SLIM е да показва високопрецизно меко кацане на Луната благодарение на олекотена архитектура. Той ще употребява навигационна система, основана на машинно зрение, и ще предава данните от наблюденията посредством японския орбитален уред SELENE, изстрелян през 2007 година Тази система ще се употребява за установяване на зоната за кацане по време на самостоятелното втурване. На борда има и лазерен далекомер за финалните стадии на кацането.

Японските лунни задачи към този момент два пъти се провалиха, като JAXA и една частна компания изгубиха по един уред. Миналата година страната несполучливо изпрати лунна сонда, наречена Омотенаши, като част от американската задача Артемис-1. През април тази година японският стартъп ispace се опита да стане първата частна компания, която да приземи своя сонда на Луната, само че горивото ѝ свърши на няколкостотин метра над повърхността.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР