Японската космическа агенция съобщи, че данните, предадени от космическия кораб

...
Японската космическа агенция съобщи, че данните, предадени от космическия кораб
Коментари Харесай

Hayabusa2 успешно взе проби от астероида Рюгу

Японската галактическа организация заяви, че данните, предадени от галактическия транспортен съд Hayabusa2, демонстрират, че той сполучливо е кацнал на далечния метеорит и е приключил историческата си задача за събиране на проби от пластове под повърхността, с които учените се надяват да обезпечат нова информация за произхода на Слънчевата система.

По-рано през април, Hayabusa2 си сътвори кратер за кацане. Мисията на сондата бе да се приземи в този кратер и да събере подземни проби, за които учените считат, че съдържат по-ценни данни.

Hayabusa2 е първият, който сполучливо събира подземни проби от почвата на метеорит и изпреварва сходна задача, планувана от американския народен екип по аеронавтика и галактическа администрация на различен метеорит.

Японската организация за аерокосмически изследвания (JAXA) съобщи, че е удостоверила данните, показващи, че Hayabusa2 е кацнал и по-късно се е издигнал безвредно след събирането на пробите, както е било планувано.

Такаши Кубота, член на плана Hayabusa2 в JAXA, разгласи триумфа на задачата:

„ Беше триумф, огромен триумф “, сподели Кубота. „ Постигнахме триумф и изпълнихме всички планувани процедури “.

Космическият транспортен съд стартира своето последователно втурване от орбитата си в сряда, 10 юли 2019 година. В последната фаза в четвъртък, 11.07.2019, Hayabusa2 е на височина от 30 метра над метеорита и бързо намира своя маркер за кацане оставен по-рано в задачата.

Действителното приземяване е било единствено за няколко секунди. По време на допира на Hayabusa2, тръбата за взимане на проби доближава до повърхността на метеорита, стреля с патрон с огромен размер, с цел да пропука повърхността и по-късно засмуква парченцата, разрушени от патрона. Приземяването е било предизвикателство за Hayabusa2, защото е имало заплаха да бъде ударен от прахуляк и парчета, които са останали в кратера, изясняват от JAXA.

„ Всичко минава съвършено, даже по-добре от съвършено, като че ли Hayabusa2 четеше мислите и желанията ни “, споделя Кубота.

Той изясни, че JAXA възнамерява да изпрати галактическия транспортен съд, който се връща назад към началната си позиция в орбита над метеорита, с цел да ревизира мястото за кацане от горната страна.

Астероидът, наименуван Рюгу на името на подводен драконов замък в японска национална приказка, се намира на към 300 милиона километра от Земята. Очаква се Hayabusa2 да напусне метеорита, с цел да се върне на Земята в края на идната година, като донесе пробите за в детайли научно проучване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР