Япония започна да изпуска в Тихия океан обработена радиоактивна вода

...
Япония започна да изпуска в Тихия океан обработена радиоактивна вода
Коментари Харесай

Япония започна да излива в океана вода от АЕЦ „Фукушима“

Япония стартира да изпуска в Тихия океан обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала „ Фукушима “. Решението на Токио накара Китай да разгласи незабавна и  пълна възбрана за импорт на всички типове морски блага от Япония, оповестява Reuters.

Китай е мощно угрижен за риска от радиоактивно замърсяване, донесено от японски хранителни и селскостопански артикули, изнасяни за Китай “, се споделя в изказване на китайските митнически служби.

Подписано преди две години от японското държавно управление и утвърдено от нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации предишния месец, изхвърлянето е основна стъпка в дълъг и сложен развой на извеждане от употреба на централата „ Фукушима “, откакто беше унищожена от цунами през 2011 година

Операторът на централата Tokyo Electric Power (Tepco) сподели, че изпускането е почнало в 13:03 ч. локално време и не са открити никакви аномалии с помпата за морска вода или близките уреди.

Китай обаче повтори в четвъртък твърдото си опълчване на проекта и сподели, че японското държавно управление не е потвърдено легитимността на изхвърлянето на вода.

„ Японската страна не би трябвало да предизвиква вторична щета на локалните хора и даже на хората по света от личните си егоистични ползи “, се споделя в изказване на китайското външно министерство в четвъртък.

Токио на собствен ред разкритикува Китай за разпространяването на „ научно голословни изказвания “.

Япония поддържа тезата, че изпускането на радиоактивната вода е безвредно, отбелязвайки, че Международната организация за атомна сила (МААЕ) също е стигнала до заключението, че въздействието, което би имала върху хората и околната среда, е „ нищожно “.
Десетилетен развой
Централата „ Фукушима “ беше разрушена през март 2011 година, откакто солидно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер генерира мощни талази цунами, които предизвикаха стопяването на три от нейните реактори.

Японски риболовни асоциации, чиято известност страда от години заради радиационни страхове, от дълго време се опълчват на държавния проект. Страховете, че това ще докара до загуба на експорт към главните пазари, наподобява се удостоверяват от безсрочната китайска възбрана.

Риболовните общности в Япония са все по-разтревожени, защото стават очевидци на този миг, макар уверенията на държавното управление “, сподели в изказване ръководителят на Японската рибарска кооперация.

Япония е изнесла за Китай морски артикули на стойност към 600 милиона $ през 2022 година, което го прави най-големият пазар за японски експорт, като Хонконг е на второ място. Продажбите за Китай и Хонконг съставляват 42% от целия японски експорт на морски артикули през 2022 година, съгласно държавни данни.

Премиерът на Южна Корея Хан Дък Су сподели, че възбраните за импорт на риба и хранителни артикули от Фукушима ще останат в действие, до момента в който публичните опасения не бъдат облекчени.

Водата ще се изпуска в началото на по-малки порции и с спомагателни инспекции. Първото изхвърляне на общо 7800 кубически метра – еквивалента на към три олимпийски басейна вода – ще се извърши за към 17 дни.

Според резултатите от теста на Tepco, оповестени в четвъртък, тази вода съдържа към 63 бекерела тритий на литър, под лимита на Световната здравна организация за питейна вода от 10 000 бекерела на литър. Бекерел е единица за радиоактивност.

МААЕ също разгласява изказване, в което се споделя, че нейният самостоятелен разбор на място е удостоверил, че концентрацията на тритий е надалеч под допустимата граница.

Япония ще организира мониторинг към региона на изпускане на вода и ще разгласява резултатите всяка седмица, започвайки от неделя, сподели министърът на околната среда.

Tepco чака процесът на освобождение на отпадъчните води – сега общо над 1.3 милиона метрични тона – да отнеме към 30 години.

Граждански групи започнаха митинги в Япония и Южна Корея, макар че държавното управление в Сеул съобщи, че личната му оценка не е разкрила проблеми с научните и механически аспекти на освобождението.

Южнокорейската полиция арестува минимум 14 протестиращи, които влязоха в японското посолство в Сеул, съгласно уредник и очевидец на Reuters.

Преди стартирането на процеса по изтичане на водата няколко десетки протестиращи се събраха пред централата на Tepco в Токио, държейки плакати с надписи „ Не изхвърляйте нечиста вода в морето! “ Митингът завърши за към час.

Ядрената злополука във Фукушима не е завършила. Този път единствено към 1% от водата ще бъде изпусната “, сподели пред Reuters 71-годишният Джун Иизука, който участва на митинга. „ Отсега нататък ще продължим да се борим дълго време, с цел да спрем дълготрайното изхвърляне на нечиста вода. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР