Япония провежда днес избори за горната камара на парламента. Избирателните

...
Япония провежда днес избори за горната камара на парламента. Избирателните
Коментари Харесай

2 дни след края на Абе: Япония избира парламент

Япония организира през днешния ден избори за горната камара на Народното събрание. Избирателните секции отвориха в 02:00 часа българско време в неделя в 47-те префектури на Япония. Гласуването ще продължи до 15 часа.
Общо 125 от 248 места в камарата - малко повече от половината - се оспорват.
Вотът се организира единствено два дни след убийството на някогашния министър председател на страната Шиндзо Абе, който също оглавяваше най-голямата ръководеща секта в страната на Либерално-демократическата партия.
Опозицията искаше да отсрочи изборите, само че министър председателят Фумио Кишида акцентира, че демокрацията не може да се поддаде на насилието.
Заподозреният, разпознат като Тецуя Ямагами, 41-годишен някогашен член на Силите за самозащита на страната, беше арестуван незабавно след стрелбата. Полицията сподели, че той е употребявал самоделно оръжие и е вярвал, че Абе е част от религиозна група, която упреква за финансовия провал на майка му.
Убийството шокира Япония, която има строги закони за носене на оръжие и не записва съвсем никакво принуждение с оръжие.
Проучванията на публичното мнение демонстрират, че растящите разноски за живот са главната грижа за японските гласоподаватели. Подобно на доста страни, Япония е очевидец на внезапно повишаване на цените на храните и горивата.
Но анализаторите споделят, че резултатът от гласуването също може да окаже огромно въздействие върху отбранителната тактика на Япония.
Управляващата Либерално-демократическа партия на Япония (LDP) има за цел жестоко да удвои разноските за защита до 2% или повече от брутния вътрешен артикул през идващите пет години. Партията също би желала да преразгледа пацифистката конституция на страната, която не е променяна от влизането в действие през 1947 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР