Япония планира да приеме американски хуманитарeн екип, но засега нe

...
Япония планира да приеме американски хуманитарeн екип, но засега нe
Коментари Харесай

Япония ще приеме помощ след земетресението само от САЩ

Япония възнамерява да одобри американски хуманитарeн екип, само че към този момент нe и помощ от други райони или страни. Това оповестяват " Ройтерс " и " Никей ".

Новината идва четири дни, след като мощно земетресение причини гибелта на 92 души и наложи евакуацията на хиляди в западната част на страната.

Съединени американски щати и Япония разискват по какъв начин и по кое време американските сили ще координират напъните си с японските сили за самозащита на и към полуостров Ното.

" В момента не одобряваме никаква материална помощ от други страни или региони предвид обстановката на място и напъните, които ще бъдат нужни за приемането им ", съобщи секретарят на японския кабинет Йошимаса Хаяши.

Той отхвърли да разяснява какви полемики са се провели със Съединени американски щати.

Американски чиновник, поискал анонимност, уточни, че детайлностите към момента не са конкретизирани, само че двете държавни управления координират възможна помощ от американските войски.

По данни на Чикагския съвет по световни въпроси около 54 000 чиновници на американските сили са разпорожени в Япония - най-голямото военно наличие на Съединени американски щати в чужбина.

Японският министър председател Фумио Кишида съобщи, че има оферти за помощ и съболезнователни адреси от разнообразни държавни управления, в това число Тайван и Китай.

Остава неразбираем общият размер на жертвите и вредите от земетресението, което удари страната точно на Нова година. Спасителните екипи се сблъскват с компликации да доближат до мощно засегнатите региони поради прекъснати пътища и развалена инфраструктура.

Тъй като повече от 200 души към момента са в неопределеност, бедствието евентуално е най-смъртоносното от 2016 година насам и може да бъде най-лошото след мощното земетресение и цунами, блъснали източното крайбрежие на Япония през 2011 година

Въоръжените сили на Съединени американски щати бяха интензивно ангажирани в напъните за оказване на помощ при бедствия при земетресението през 2011 година, като предоставиха над 24 000 чиновници с 24 кораба и 189 самолета.

" Може да получим помощ в бъдеще, само че към този момент нищо не е решено ", съобщи представител на японското министерство на защитата.

Най-малко 120 хектара земя са наводнени от цунамито, провокирано от земетресението

Предварително изследване, ръководено от откриватели от Токийския университет, пресметна, че цунамито на западния бряг на полуострова може да е достигнала до 4,2 метра височина над естественото морско равнище.

Първата вълна от цунамито може да е достигнала най-северния завършек на полуостров Ното единствено минута след земетресението, без да е оставила съвсем никакво време за жителите да се изтеглят.

Бреговата защита на Япония заяви, че търси един липсващ човек, който е бил отвеян от цунамито в град Сузу - първата известна евентуална жертва от цунамито до момента.

Япония ще похарчи 4,74 милиарда йени (32,7 милиона долара) от запасите на държавния бюджет за подкрепяне на засегнатите от земетресението, съобщи министърът на финансите Шуничи Сузуки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР