Япония има желание да работи с български IT специалисти и

...
Япония има желание да работи с български IT специалисти и
Коментари Харесай

Япония проявява интерес към наши IT и ядрени специалисти

Япония има предпочитание да работи с български IT експерти и специалисти по нуклеарна енергетика. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и делегация от Токайския университет, водена от ръководителя на настоятелството на университета проф. доктор Кийоши Амада.

Сътрудничеството сред МОН и Токайския университет продължава към този момент 55 години. Освен продан в академичната сфера, то обгръща и доста други действия като взаимно проучване на тракийското завещание от японски и български учени, продан по линия на детския радиохор и други

Десетки български студенти учат японистика, а стотици възпитаници учат японски език, означи министър Цоков. Проф. Амада добави, че всяка година в България се организира конкурс по ораторско майсторство на японски език, в който огромната премия е посещаване в Япония. „ Има доста деца, които приказват съвършено японски, макар че нито един път не са били в Япония “, посочи той.

Проф. Амада показа, че с него се е свързал министърът на търговията и промишлеността на Япония Ясутоши Нишимура, който посети България през май тази година и е бил посетител на института към Софийския университет INSAIT. Министър Нишимура отбелязал, че в нашата страна се обръща доста съществено внимание на построяването и развиването на IT експерти. Затова изискал подпомагане от Токайския университет за обмяна на опит и работа с такива специалисти от България.

Проф. Цоков пое ангажимент да спомага за реализиране на контакти сред японската страна и български висши учебни заведения, предлагащи образование в региона на високите технологии. Той инициира и среща на делегацията от Токайския университет с представители на института INSAIT към СУ „ Св. Климент Охридски “, като визитата ще се състои по-късно днешния ден. Министърът предложи да се работи за взаимни стратегии за образование, както и за продан на студенти по IT специалности.

Проф. Амада показа още, че Япония изпитва потребност от експерти в региона на нуклеарната енергетика. Такива в България се приготвят в Техническия университет в София и в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и там също ще бъдат търсени контакти за продан на опит и информация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР