Япония и Австралия приветстваха ново споразумение за тясно сътрудничество в

...
Япония и Австралия приветстваха ново споразумение за тясно сътрудничество в
Коментари Харесай

Япония и Австралия сключиха пакт за тясно сътрудничество в областта на отбраната

Япония и Австралия приветстваха ново съглашение за тясно съдействие в региона на защитата като пробив и съдбоносен миг, в последната стъпка за подсилване на връзките в региона на сигурността на фона на възходящата военна и икономическа мощност на Китай, осведоми " Ройтерс ".

Японският министър председател Фумио Кишида и австралийският министър председател Скот Морисън организираха виртуална среща, с цел да подпишат пакт, който се създава от няколко години.

Австралия работи с Япония, Индия, Съединени американски щати и Англия за подсилване на връзките в региона на защитата на фона на опасения по отношение на Китай, в това число неговия напън върху Тайван, свободата на мореплаване в района и комерсиалните разногласия.

Споразумението за взаимен достъп, първото на Япония с която и да е страна, ще разреши на австралийските и японските военни да работят безпроблемно между тях по отбранителни и филантропични интервенции, посочи Морисън.

" Япония е най-близкият ни сътрудник в Азия, както се вижда от нашето особено стратегическо партньорство, единственото такова партньорство на Австралия - равноправно партньорство на споделено доверие сред две огромни демокрации, ангажирани с върховенството на правото, правата на индивида, свободната търговия и свободен и отворен Индо-Тихоокеански район ", разяснява Морисън на гала по подписването.

" Споразумението за взаимен достъп е исторически контракт, който отваря нова глава за напреднало съдействие в региона на защитата и сигурността в комплициран и бързо изменящ се свят, нещо, което и двамата разбираме доста добре ", сподели Морисън на японския министър председател.

Кишида е нарекъл съглашението " пробив " и е подчертал, че връзките с Австралия ще останат модел за съдействие в региона на сигурността с други страни, посочи чиновник на японското външно министерство на конференция.

Кишида и Морисън са се съгласили, че двете страни ще работят за актуализиране на Съвместната декларация сред Япония и Австралия от 2007 година по отношение на съдействието в региона на сигурността допустимо най-скоро, с цел да дефинират ясна посока за връзките си.

Срещата на върха идва, когато напрежението към Тайван, претендиран от Китай, нараства, до момента в който президентът Си Цзинпин се стреми да отстоява претенциите на Китай за суверенитет над демократично управлявания остров.

Кишида и Морисън подчертаха смисъла на мира и стабилността в Тайванския пролив и насърчиха мирното разрешаване на проблемите, съгласно взаимно изказване, оповестено след срещата на върха.

Преди срещата Морисън сподели, че са нужни по-силни връзки с Япония " за справяне с нова и още по-предизвикателна среда, изключително в Индо-Тихоокеанския район ".

Япония има съглашение за статут на сили със Съединените щати, което разрешава на Съединените щати да базират военни кораби, бойни самолети и хиляди бойци в и към Япония като част от съюз, който Вашингтон разказва като основата на районната сигурност.

Кишида трябваше да пътува до Австралия в четвъртък, само че анулира пътуването, с цел да се оправи с повишаването на случаите на COVID-19 в Япония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР