Япония днес почете паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка

...
Япония днес почете паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка
Коментари Харесай

Япония отбелязва 78-ата годишнина от атомната бомбардировка на Нагасаки

Япония през днешния ден уважи паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка на град Нагасаки преди 78 години с апел към страните, притежаващи нуклеарни оръжия, съобщи ДПА. 

Кметът на Нагасаки Широ Судзуки съобщи, че нуклеарните страни би трябвало да " проявят храброст " и да се откажат от концепцията за нуклеарно въздържане.

Изявлението на кмета беше направено по време на възпоменателна гала, която беше доста лимитирана заради ураган. Заради него гостите от страната и чужбина, в това число министър председателят на Япония Фумио Кишида, не можаха да участват персонално на церемонията. За първи път от 1963 година насам възпоменанието не се организира в Парка на мира, а в изложбена зала в града.

Точно в 11:02 ч. присъстващите на церемонията резервираха минута безмълвие, с цел да отбележат момента, в който на 9 август 1945 година над Нагасаки избухва атомната бомба " Дебеланкото " ( " Fat Man " ), хвърлена от Съединени американски щати.

Само в Нагасаки от директното влияние на бомбената детонация починаха към 70 000 души, а още 75 000 бяха ранени.
Три дни по-рано Съединени американски щати унищожават с атомна бомба (наречена Малчугана - Little Boy) различен японски град - Хирошима.
Япония капитулира на 15 август 1945 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР