Янис Варуфакис е съосновател на движението DiEM25, бивш министър на

...
Янис Варуфакис е съосновател на движението DiEM25, бивш министър на
Коментари Харесай

Икономическото възстановяване на Гърция е факт само за богатите

Янис Варуфакис е съосновател на придвижването DiEM25, някогашен министър на финансите на Гърция и създател на книгата And the Weak Suffer What They Must? Europe " ` Crisis and America`s Economic Future. Текстът е оповестен в The Guardian, преводът е на Money.bg със съкращения.

Пролетта към този момент се усеща във въздуха в Гърция. Дори и в най-тежките времена новото пробуждане на природата дава вяра. Но тази пролет ще се окаже жестока за тези, които не могат да се измъкнат от хватката на траялата десетилетие рецесия, от която униженията произлизат едно след друго.

Костас има дребна книжарница в моя централен квартал в Атина и му е мъчно да скрие паниката от лицето си. Преди 15 година той употребява жилището си за гаранция по бизнес заем, с който да влага в книжарницата. Когато гръцката дългова рецесия удря с цялостна мощ, той не може да обслужва заема си.

Днес Костас е измежду стотиците хиляди, изправени пред възбрани от фондове, които са придобили задължения като неговия от банките на ниски цени. Съдебният реализатор и аукционерът кръжат над обезпокоени притежатели на домове и дребни бизнеси, като Костас.

Любопитно, той съвсем не приказва за това, обзет от медийната полуда около 30-те хиляди бежанци, които турският президент Реджеп Тайп Ердоган освободи от лагерите. " Почти не можем да се изхранване, по какъв начин ще помогне на тези обезверени души? ", се пита той.

Читателите на интернационалната преса, която от две години чества икономическото възобновяване на Гърция, ще побърза да дефинира историята на Костас като частен случай. И ще подчертае, че вложителите, които получиха гръцки дълг или акции преди няколко години се радват на възвръщаемост, която никой различен пазар не е дал. Нещо повече, държавното управление на Гърция тегли заеми за 10 години с рента по-малко от 1%. Щом може да рефинансира дълга си при такив ниски лихви, това е знак за възобновяване?Парадокс е гръцка дума и си има причина за това: през днешния ден Гърция потвърждава, че е допустимо една страна и огромна част от жителите ѝ да потъват все по-дълбоко в несъстоятелност, до момента в който олигархията печели пари. Но за какво вложителите дават пари на Гърция - и то на ниска цена - в случай че страната остават в фалит?

Причината е тройката кредитори на Гърция - Европейски Съюз, Европейската централна банка и МВФ - които извадиха 85% от държавния дълг от пазарите и го трансферираха на раменете на европейските данъкоплатци. Те отложиха и всички заплащания за след 2032 година и дадоха още €30 милиарда заеми на Атина. Така че за какво вложителите да не дават заеми на Гърция за дребна, само че въпреки всичко съществуваща, рента, когато алтернативата е да дават заеми на Гърция или Нидерландия при негативни лихви? Докато гръцкото държавно управление остава пандизчия на модела на тройката, отдаването на заеми на Гърция е печеливш залог. Парадоксът е позволен!

Обръщайки глава към частния бранш, по какъв начин вложителите могат да печелят от него, в случай че е фалирал? Много елементарно, както демонстрира казусът на Костас. Заемът му е от €100 хиляди е продаден от банката на хеджфонд за едвам €8 хиляди Ако фондът продаде на търг жилището му за €20 хиляди, облагата е астрономичесите 250 %. Фактът, че той ще загуби и дома си, и книжарницата, което ще има и резултат върху налозите и разходната част на бюджета (той ще стартира да получава помощи за безработица), не е фактор нито за хеджфонда, нито за интернационалните медии.

През първата фаза на рецесията всички обществени съсловия, като се изключи най-богатите 0,1%, бяха в тежка обстановка. Но от 2018 година трите обществени групи се оправят друго. Най-голямата група, към която принадлежи и Костас, не престават да се мъчат в пандиза на дълга и да потъват в безизходност. Средната група доближи дъното и към този момент живее в ужасна, само че въпреки всичко по-стабилна обстановка. Една дребна група пък се оправя чудесно: подкрепена от продажбите на обществени активи, обвързвана с хеджфондовете и с европейското финансиране.

Новото държавно управление на Гърция, водено от Кириякос Мицотакис, е забавна коалиция от фигури. Едната секта, близка до кръга на премиера, съставлява ползите на неолибералната олигархия, решена да продължи с остеритета, натрапен от тройката, и с продажбите на държавни активи, от които те забогатяват. Втората, ултрадясна и напълно ксенофобска секта са локалният клон на това, което назовават националисткия интернационал (например Доналд Тръмп, Матео Салвини, Виктор Орбан, Марин Льо Пен, Нарендра Моди и др.)

Тази крекха коалиция на неолиберали и расисти консерватори се държи от композиция от решения, които облагодетелстват олигархията, вълна авторитарност и тръмпски метод към мигрантите.

Когато, рано или късно, разказът за икономическо възобновяване блесне като неистина, държавното управление ще експлоатира терзанията на хората по отношение на миграцията. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР