Яник Ноа е може би най-голямата легенда на френския тенис,

...
Яник Ноа е може би най-голямата легенда на френския тенис,
Коментари Харесай

Историята на Яник Ноа: От шампион на Ролан Гарос до вожд на село в Камерун

Яник Ноа е може би най-голямата легенда на френския тенис, тъй като е последният представител на страната с купа от Ролан Гарос, което се случва през далечната 1983-а, когато побеждава защитаващия първенец Матс Виландер в поредни сетове и се трансформира в народен воин. Сянката на Ноа и до момента тегне над неговите сънародници, които по този начин и не могат да повторят неговия триумф. Бившият играч може да се похвали със страхотни триумфи и на треньорското занятие, където води Франция до три триумфа в Купа " Дейвис ", а също така е виновен за единственото продобиване на " Фед Къп " от страна на неговата татковина.

Бившият номер три е бил прочут дълги години с извънредно атрактивния си жанр на игра и е един от първите шоумени на корта, които разрушават стигмата за напълно джентълменско държание, внасяйки малко нюанс в спорта. Някогашният първенец от Шлема постоянно е пушил марихуана преди мачовете си и също така е бил известн с бурния си метод на живот, като даже за известно време се трансформира в рок звезда.



Сега обаче тези дни са надалеч за 61-годишния мъж и той значително е избягал от известността си, завръщайки се към своите корени. Яник е наследник на камерунския футболист Закари Ноа, който до последно е обичал мощно своята страна и даже съумява да накара френската си брачна половинка да заживеят назад там, когато синът им е на 11 години. Бъдещият тенис първенец обаче няма нужните условия за тренировки в Африка и бързо се завръща в Париж, единствено че основава най-хубавите си детски мемоари в дребното селце Етюди.

Така стигаме до 2017-а година, когато Яник губи своя татко. Това го раздрусва мощно и той взема решение да сбъдне фантазията на починалия си баща, а точно да се завърне в Камеруни и да бъде потребен на обществото. Ноа за малко време се трансформира в любим на локалното население и бива повдигнат за водач, грижейки се за дребни и огромни.

" Случващото се е полуда. Мисля, че започнах тази житейска стъпка в верния миг, тъй като в този момент одобрявам идеята по напълно различен метод и го върша със сърцето си, с цел да извърша нашата луда фамилна фантазия. Моите родители построиха първото учебно заведение на това място и виждам да развъртвам тяхната активност по най-хубавия вероятен метод. Тъжното е, че селището се топи и се е трансформирало в една дребна махала, само че всички хора са задружни, живеят с усмивка и не мислят за утрешния ден. Аз съм добил статута на патриархална фигура за хората тук и желая да им дам вярата за един по-добър живот. Единствената компликация за мен съставлява локалният акцент, който съм позабравил, единствено че съм войник и ще се оправя " - приключва някогашният победител от Откритото състезание на Франция.

Après le décès de son père, il a quitté la France pour devenir chef de son village au Cameroun. Yannick Noah raconte pour Brut sa nouvelle vie à Yaoundé.
— Brut FR (@brutofficiel)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР