Ямбол. За поредна година Ямбол отбелязва Европейската нощ на музеите

...
Ямбол. За поредна година Ямбол отбелязва Европейската нощ на музеите
Коментари Харесай

Ямбол: В Европейската нощ на музеите градът провокира с обща игра

Ямбол. За поредна година Ямбол отбелязва Европейската нощ на музеите с атрактивната игра „ Влез в историята “, в която със свои начинания вземат участие всички ямболски галерии и музеи. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Идеята е посетителите да се включат в игрите и викторините, проведени от всяка една културна институция и събирайки печати от визитите си, да вземат участие в общата лотария с награди. Всеки от музеите е планувал забавни дарове за участниците, а огромната премия тази година е електронна книга.
Началото на играта започва от 16.00 часа на всички места: в Културно-информационен център „ Безистен “ с Интерактивен музей, Художествена изложба „ Жорж Папазов “, Регионалния исторически музей, Етнографския комплекс в кв. „ Каргон “ и в Музея на бойната популярност. Краят е в 21.00, като всички хора, събрали талони от музеите за присъединяване в томболата, би трябвало да се записват в Безистена най-късно до 21.30. Тегленето на премиите е от 22.00.
По време на обиколката посетителите се включат в музейните игри и прекарвания. Ето какво са подготвили обособените културни институти тази година:
Регионален исторически музей организира взаимна самодейност с Драматичен спектакъл „ Невена Коканова “, озаглавена „ Класика “. От 16.30 до 17.45 ч. за децата са проведени анимации с марионетни кукли, чиито облици са изваяни от зеленчуци. Освен непрекъснатите експозиции на музея, от 16.00 до 23.00 ч. посетителите имат шанса да видят и специфичната галерия на театрални костюми, фотоси и атрибут, употребявани при постановки на ямболския спектакъл.
В Етнографския комплекс в кв. „ Каргон “ е проведена игра „ Познайте предмета от новото време ”, в която би трябвало да бъде открит актуален предмет, експониран измежду изложбите, които показват бита и предишното на Ямбол и района.
Художествената изложба „ Жорж Папазов “ провежда за своите посетители играта „ (О)ценители на изкуството “, като задачата е всеки да дефинира своя любимец измежду творбите, включени в непрекъснатата експозиция на галерията.
Музеят на бойната популярност предизвика с разнородни начинания, обединени в играта с завършения „ Бъди боец за една нощ ”.
Началото е в 16.00 часа с разкриване на фотодокументална галерия „ Големите военни маневри край Попово, 1937г. ”, отдадена на Царските маневри от 29 септември до 2 октомври 1937 година, определяни като церемониал на родолюбието. През 1937 година българското държавно управление и цар Борис III подценяват наредбите на Ньойския контракт, който не разрешава страната ни да поддържа постоянна войска и стартира превъоръжаване. Именно тогава са връчени и новите бойни флагове на българската войска, измежду които тези на IV конен полк и 29-ти пехотен Ямболски полк.
Между 17.00 - 17.30 ч. ще бъдат извършени демонстрации на бойни изкуства с сътрудниците от състезателен клуб „ Карате киокушинкай “ към Военен клуб Ямбол с инструктор сенсей Анани Младенов III дан.
През цялото време на игрите, от 16.00 до 21.00 ч. в двора на музея всеки може да тества демонтиране и сглобяване на образователен автомат „ Калашников ”.
Културно-информационен център „ Безистен “ чака посетителите да се включат в играта „ Мисля, претърпявам, създавам “, при която вземат участие във викторина с въпроси за забавни експонати от залите в музея.
Общата цел на самодейността е да предизвика интерес и опознаване на благосъстоянията на ямболските музеи и галерии. Очакванията са и тази година залите да бъдат претъпкани от гости.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР