Ямбол. На 13 март от 17.30 часа в Музея на

...
Ямбол. На 13 март от 17.30 часа в Музея на
Коментари Харесай

Ямбол: Фотодокументална изложба, посветена на Балканската война, ще бъде представена в Музея на бойната слава

Ямбол. На 13 март от 17.30 часа в Музея на бойната популярност в Ямбол ще бъде показана фотодокументалната галерия „ Те защитаваха достойнството на България ". Експозицията е отдадена на героизма на Българската войска по време на Балканската война от 1912 - 1913 година Нейни създатели са Яна Иванова и Иванка Делева – уредници в отдел „ История " при Регионален исторически музей – Бургас.
Гостуващата галерия е била показана за първи път на 25 март 2008 година, в навечерието на Деня на Тракия, във връзка годишнина от историческата победа на българската войска при Одрин. Мобилната експозиция показва в няколко табла историята на военния спор с богат снимков материал. Проследени са началната готовност и оповестяването на манифеста, основни моменти от войната, пречупени през призмата на елементарния боец и представители на генералитета, както и последствията от войната – тежкият бежански проблем, описи на починали и монументи, издигнати в чест на националната ни памет. Акцент в изложбата е подложен и върху завладяването на Одринската цитадела.
Освен за най-големите военни победи, експозицията показва информация и за нововъведенията във воденето на сраженията: първата бомбардировка, първия военен полет на жена, първите радиосмущения. Специално наличие е отредено на присъединяване на бургаския 24-ти пехотен черноморски полк в тежките сражения при Лозенград, Бунархисар, Булаир и Чаталджа.
Гостуването на фотодокументалната галерия е част от програмата на ямболския Музей на бойната популярност за показване на значими моменти от българската военна история посредством експозиции, открити лекции и презентации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР