„Ямал СПГ“ е осигурил през 2018 г. 17 % от

...
„Ямал СПГ“ е осигурил през 2018 г. 17 % от
Коментари Харесай

„Ямал СПГ“ е осигурил 17 % от доставките на втечнен природен газ за Великобритания през 2018 г.


„ Ямал СПГ “ е обезпечил през 2018 година 17 % от доставките на полутечен природен газ (LNG) за Англия. Това е съобщил финансовият шеф на „ Новатек “ Марк Джетуей по време на теле конферентна връзка, базирайки се на данни на митническите органи на Англия. Той е отбелязал, че газа от „ Ямал СПГ “ е съдействал за международния баланс на доставките на полутечен природен газ и е показал, ле логистично газа от Ямал може да се доставя на пазарите както през Атлантичестия, по този начин и през Тихия океан.

„ През първата година от работата си ние сме обезпечили от порядъка на 17 % от LNG за пазара на Англия, съгласно статистическите данни на Англия – феноменално достижение за старта на нашия план “, е споделил Джетуей.

Според докладите на „ Новатек “, през 2018 година „ Ямал СПГ “ е експортирал 113 партиди или 8,4 млн. тона LNG.

Както пресмята асоциацията GIIGNL (Международна асоциация на импортьорите на полутечен естествен газ), през 2018 година Русия е доставила на външния пазар 18,33 млн. тона LNG, от тях 12,86 млн. тона LNG годишно на азиатския пазар.

Sakhalin Energy, оперираща първия LNG план в Русия през 2018 година е произвела към 11 млн. тона LNG, осъществявайки доставки за Япония, Южна Корея, Тайван и Китай, което се оправдава логистично с близостта до китайските пазари.

За „ Ямал СПГ “, доставки за азиатския пазар ще могат по-бързо да се доставят по източния маршрут на Северния морски път – това ще отнеме 19 дни спрямо доставката за 35 дни през Суецкия канал. Председателят на „ Новатек “ Леонид Михелсон е споделил, че през предходната година по източното направление на Северния морски път са били доставени 5 партиди LNG на азиатския пазар.

По данни на GIIGNL, през предходната година Русия е доставила за Европа 4,4 млн. тона LNG, от тях за Англия 1,15 млн. тона LNG, 1,1 млн. тона за Франция, 1,4 млн. тона за Холандия, 0,6 млн. тона за Испания и 0,4 млн. тона за Белгия.

Освен това 570 хиляди тона съветски LNG са били ориентирани към пазарите на Америка: 40 хиляди тона за Аржентина, 340 хиляди тона за Бразилия, по 60 хиляди тона за Съединени американски щати и Канада, 70 хиляди тона за Панама. В Кувейт са постъпили 70 хиляди тона съветски LNG, за Йордания – 270 хиляди тона, за Египет – 130 хиляди тона.

„ Ямал СПГ “ реализира план за строителство на цех за произвеждане на полутечен природен газ въз основа на ресурсната база на Южно-Тамбейското находище на полуостров Ямал. В началото на декември 2017 година е пусната първата линия, през август 2018 година - втората, през декември 2018 година - третата линия на завода, като всяка е с мощ от 5,5 млн. тона годишно.

Към края на 2019 година се възнамерява да се построи още една линия от 900-950 хиляди тона годишно. Тя ще се строи по технологията на „ Новатек “, така наречен „ Арктический каскад “ и ще е пробна.

Акционери в ОАО „ Ямал СПГ+ са ПАО „ Новатек “ с 50,1 %, Total – 20 %, CNPC – 20 %, Фонд „ пътят на коприната “ - 9,9 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР