Якубa Савадого е иновативен африкански земеделски производител, който през последните

...
Якубa Савадого е иновативен африкански земеделски производител, който през последните
Коментари Харесай

Мъжът, който спря пустинята

Якубa Савадого е новаторски африкански аграрни производител, който през последните 30 години пътува из пустините, съживявайки антични техники за наново залесяване и запазване на почвите. Единствените му принадлежности са една лопата и твърдото разбиране, че всичко може да се промени към по-добро. Неговите невероятни резултати приказват сами за себе.

През 1980 година сушата в района Сахел в Африка унищожава всякаква зеленина и трансформира земята в пустиня. За да оцелеят, множеството от локалните хора трябвало да изоставен.

Но Якуба остава.

Без да може да чете и написа и без помощта на съвременни джаджи или техники, той просто продължава да ползва античната африканска земеделска процедура, наречена " зай ". Якуба засажда семена в дребни дупки, цялостни с компост. Дупките по-късно се пълнят с вода по време на дъждовния сезон, тъй че да задържат влага и хранителни субстанции по време на сухите интервали. Експериментите на Якуба се оказват сполучливи: качеството на почвата се усъвършенства. Фермерът също съумява засади и отгледа нови дървета.

Якуба става прочут със своето дело по целия свят и през 2010 година  участва в документален филм, наименуван " Човекът, който спря пустинята Всички доходи от него са вложени във възобновяване на локалните гори и в обучителни стратегии за земеделските производители, които желаят да научат техниката на Якуба.

Тук можете да видите един къс документален филм за Якуба.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР