Ядрената енергия във Франция ще поскъпне значително. Правителството и електроенергийната

...
Ядрената енергия във Франция ще поскъпне значително. Правителството и електроенергийната
Коментари Харесай

Краят на ерата на евтиния атомен ток: Франция увеличава цените на ядрената енергия с 67%

Ядрената сила във Франция ще нарастне доста. Правителството и електроенергийната компания EDF се споразумяха за нарастване с две трети. Причината е високата цена на новите нуклеарни реактори и удължаването на експлоатационния им период.

Франция, с нейния огромен нуклеарен парк, до момента се считаше за страна с евтина електрическа енергия. Въпреки това цените на електрическата енергия там се поддържат изкуствено ниски от страната. На тази процедура следва да бъде комплициран край, защото от 2026 година лимитираните цени за нуклеарната сила ще бъдат доста увеличени с цели 67%. Правителството и държавната енергийна компания EDF се споразумяха за това. Остава обаче под въпрос дали нарастването ще бъде задоволително, с цел да покрие разноските за употреба на атомните електроцентрали и да финансира плануваната серия от нови реактори.

Досега закрепената цена на едро за електрическата енергия от френските атомни електроцентрали беше единствено 4,2 цента за киловатчас, а по-късно повече от две години тя ще бъде 7,0 цента. Причината за новата цена е, че в края на 2025 година изтича срокът на деяние на по този начин наречената система Arenh, съгласно която EDF би трябвало да продава на съперниците си до 100 милиарда киловатчаса електрическа енергия на тази пределна цена. В бъдеще по-високата цена ще се ползва за цялото произвеждане на френските атомни електроцентрали.
Енергийният тръст EDF е мощно задлъжнял
EDF изпитва финансови затруднения; заради това сдружението, което от този момент е отчасти приватизирано, тази година още веднъж беше изцяло национализирано от държавното управление на Макрон на стойност съвсем 10 милиарда евро. Според отчета за последното полугодие задълженията му възлизат на към 64,8 милиарда евро, като единствено през 2022 година е регистрирана рекордна загуба от съвсем 18 милиарда евро. За това способства прекъсването на по-голямата част от френските реактори заради проблеми с сигурността и поправки. Според EDF производството на нуклеарна сила е намаляло с 82 милиарда киловатчаса до 279 милиарда киловатчаса през 2022 година, което е най-ниското равнище от над 30 години. За да резервира стабилността на мрежата, компанията трябваше да купува електрическа енергия на европейския пазар; всички прилежащи страни, в това число Германия, трябваше да оказват помощ на Франция. По-голямата част от атомните електроцентрали към този момент работят още веднъж, макар че единствено към 44 от вероятните 61 гигавата мощности към момента са свързани към мрежата.
Експерти: Дългът на EDF ще продължи да пораства до нарастването на цените през 2026 година
Експертите чакат, че дългът на EDF ще продължи да пораства до нарастването на цените през 2026 година През идващите няколко години групата ще би трябвало да поеме големи вложения както в нуклеарната, по този начин и във възобновимата енергетика. Разходите, свързани с решението за удължение на експлоатационния период на съществуващите атомни електроцентрали до 50 или повече години, се правят оценка на към 66 милиарда евро, построяването на нови реактори се прави оценка на 56-58 милиарда евро, а извеждането от употреба на изведените от употреба реактори се чака да коства 18,4 милиарда евро.

Не единствено критиците на нуклеарната енергетика предизвестяват, че тези оценки са прекомерно ниски. Държавната счете палата също приема доста по-високи стойности за извеждането от употреба. Правителството в Париж желае да бъдат издигнати шест нови огромни реактора EPR 2, като първият реактор близнак ще бъде построен на площадката на съществуващата атомна електроцентрала Penly в Нормандия. С време за създаване от 10 или повече години е малко евентуално той да бъде пуснат в употреба преди 2035 година

Експертите се съмняват, че оценките на разноските за шестте нови атомни електроцентрали от по-малко от 60 милиарда евро и прогнозните суми за удължение на периода на употреба и за разглобяване на изведените от употреба реактори са реалистични. Те се базират на прототипа на EPR във Фламанвил на Ламанша, който сега към момента е в развой на създаване и е планувано да бъде пуснат в употреба през 2025 година, с дванадесет години забавяне. По данни на EDF разноските за построяването му са нарастнали от 3,3 на 13,2 милиарда евро. Подобно нарастване на разноските има и за втория план EPR във Финландия, а друго ново строителство на реактор в Обединеното кралство неотдавна беше оценено на равностойността на към 38 милиарда евро.

Предстои да се види по какъв начин новият таван на цените на нуклеарната сила ще се отрази на битовите консуматори. Досега страната дейно покриваше една трета от сметките за електрическа енергия посредством тавана на цените. Министърът на енергийния преход Аньес Паниер-Рунахер разгласи, че държавното управление ще ограничи нарастването за потребителите до 10 % през 2024 година По данни на статистическия орган на Европейски Съюз Евростат междинната цена на електрическата енергия за семействата във Франция, включваща налозите, е била 23,7 цента за киловатчас през първата половина на годината. За съпоставяне, тази стойност за Германия е 41,3 цента, а междинната стойност за всички страни от Европейски Съюз е 28,9 цента. Следователно цената на електрическата енергия във Франция в бъдеще евентуално ще се приближи най-малко до междинната за Европейски Съюз. Освен това френските семейства постоянно имат доста високи сметки за сила заради необятното потребление на електрическа енергия за отопление и постоянно неприятно изолираните здания, макар относително ниската цена на киловатчас.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР