Ядките от орех съдържат високи нива на белтъчини, железни, фосфорни,

...
Ядките от орех съдържат високи нива на белтъчини, железни, фосфорни,
Коментари Харесай

Здравословни свойства на орехите

Ядките от орех съдържат високи равнища на белтъчини, стоманени, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, ненаситени мастни киселини, витамини от група В и доста микроелементи. Яденето на шепа орехи всеки ден е един елементарен метод да се усили хранителната стойност на дневното ни меню.

Различни екипи от учени са установявали здравословните свойства на орехите. Това са някои от изводите на изследванията им:

Здраве за сърцето

През 2009 година е извършено изследване за изгодите за здравето на сърцето от приема на орехи. То е оповестено в " Америкън Джърнъл ъв Клиникъл Нютришън ". В него са взели присъединяване 365 доброволци. Било направено съпоставяне сред контролна диета /без включване в състава й на орехи/, която трябвало да съблюдават едната група от участниците и диета, допълнени с орехи, която се давала на другата група.

При тази, която консумирала орехи се следило доста по-голямо понижение (10.3 мг /) на общия холестерол и на LDL - " неприятния " холестерол, (-9.2 мг). Освен това, съгласно различен извод от изследването, ореховите ядки усилват антиоксидантния потенциал в организма; способстват успокояването на възпалителните процеси и нямат нежелани резултати върху телесното тегло.

Здраве за костите

Друго изследване, оповестено през януари 2007 година в „ Нютришън Джърнъл ”, за оценка на резултата от приема на Омега-3 Алфа-линоленова киселина посредством консумация на орехи и ленено семе върху костния продан, демонстрира, че здравето на костите се усъвършенства доста.

Методът му включвал диетичен режим, който 23 участници спазвали в продължение на 18 седмици. През първите 6 участниците приемали средностатистическо американско меню, през вторите 6 седмици от изследването консумирали храна с по-малко наситени мазнини и холестерол, а по време на третата тестова диета приемали доста Омега-3 Алфа-линоленова киселина. През трите обособени диетични проекта се правело спиране от 3 седмици, в което участниците се прибирали към своя характерен хранителен режим. По време на изследването били проследявани костния метаболизъм и резорбцията.

Резултатите посочили, че растителните източници, като ореха, на диетичните омега-3 полиненаситени мастни киселини могат да имат предпазен резултат върху костния метаболизъм и да спомогнат вярното образуване на костите.

 Орехови Ядки

Орехи и диабет

Проучване на Йейлския университет, оповестено в „ Дайъбитс Кеър ”, открило, че орехите усъвършенстват притока на кръв при възрастни с диабет вид 2.

Методът на проучването включвал присъединяване на 24-ма доброволци (14 дами и 10 мъже) с диабет вид 2 и с ослепяване на едното око, подбрани на инцидентен принцип.

Те консумирали по почти 60 гр. орехови ядки всеки ден, спазвайки нормалната си диета за 8-седмичен интервал. След това следвали единствено своята нормална диета по време на различен 8-седмичен интервал. И през двете етапи на проучването се следели ендотелната функционалност и сърдечно-съдовите биомаркери.

Резултатите показали доста възстановяване на ендотелната функционалност (която посочва равнището на сърдечно-съдовия риск) след потреблението на обогатената с орехи диета при някои от участвалите. Друго изследване, обвързвано с диабетично заболели хора, показва, че постоянният банкет на орехи, които имат високо наличие на полиненаситени мазнини, подтиква метаболитните процеси при лица с наднормено тегло и с диабет вид 2.

Орехът оказва помощ при битка с рака

Изследване, оповестено в „ Нютришън енд Кенсър ”, имало за цел да откри дали потреблението на орехи може да засегне растежа на човешки тумори при рак на гърдата, вградени в мишки.

То се простирало в наблюдаване на 40 мишки с човешки тумори, които били разграничени в две групи. Едната група на ден била хранена със смлени орехи (18% от общия банкет на калории) - количество равно при консумация от човек на 28 грама орехови ядки. Другата сравнителна група приемала диета, допълнена с царевично олио, с приблизителни количества на витамини, минерали и фибри, които постъпват в организма при банкет на същински орехови ядки.

След 35 дни туморите на гърдата при хранените с орехи мишки били доста по-малки и към половината от размера на туморите, вградени в мишките, които не са били хранени с орехови ядки, а с диета, която симулирала техните съставки. Изследователите заключили, че резултатите от това пилотно изследване удостоверяват, че потреблението на орехи може да забави растежа на туморните кафези.

 Орехи

Орехът - потребен за мозъка и нервната система

Въпреки че медицината не намира към момента ефикасно лекуване на деменцията или на заболяването на Алцхаймер, когнитивният крах може да бъде предотвратен. Консумирането на характерни храни, поддържането на физическа интензивност и присъединяване в обществени действия могат да подкрепят умственото ни здраве.

Изследване, оповестено в „ Бритиш Джърнъл ъв Нютришън ”, открило, че диета, съдържаща към 6%-ова консумация на орехи (еквивалентно на една унция /28.3 грама/ при хората), е в положение да повлияе позитивно върху обвързваните с възрастта моторно-двигателни и когнитивни дисфункции при застарели плъхове.

Методът на теста включвал контролното хранене на плъховете надлежно с 2, 6 и 9%-ова орехова диета в продължение на осем седмици преди провеждането на моторно-двигателни и познавателни проби.

Резултатите от тестването на двигателните функционалности посочило, че 2%-овата орехова диета усъвършенства ходенето на кол, до момента в който 6% -овата орехова диета подкрепя придвижването при приблизително дълга разходка по дъска. Всички орехови диети довели до възстановяване на работната памет у плъховете във водния лабиринт на Морис. Тези констатации демонстрират, че умерените хранителни добавки на орехови ядки могат да повлияят позитивно върху физическите и умствените качества при застарели плъхове. Орехът може да забави началото на инвалидизиращи невродегенеративни болести и при хората.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР