XX-ото издание на благотворителната инициатива Българската Коледа“ 2022/2023 разполага с

...
XX-ото издание на благотворителната инициатива Българската Коледа“ 2022/2023 разполага с
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Трябва да бъде заложено увеличение на недофинансираните педиатрични клинични пътеки

XX-ото издание на благотворителната самодейност „ Българската Коледа “ 2022/2023 разполага с бюджет от 3 500 000 лв. . То е ориентирано към децата с редки генетични болести . Здравният министър доктор Асен Меджидиев , който се срещна със експертите от Експертния съвет към благотворителната самодейност, разяснява, че за поредна година начинанието ни е обединило в устрема ни за по-добро детско опазване на здравето.

„ В идващия бюджет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще влязат спомагателни средства от здравни вноски, поради нарастването на минималната работна заплата. Една от главните задания, която съм си сложил, е част от тези средства да бъдат употребявани за нарастване на недофинансираните детски клинични пътеки. Вярвам, че при вярно преразпределение на този спомагателен запас ще останат и средства за включването на заплащането на спомагателни лекарствени артикули, нужни за лечението за деца с редки болести “, добави министърът.

Д-р Меджидиев изрази убеденост, че решенията в Здравната каса към този момент ще се вземат много по-оперативно, тъй като връзката с нея в последния месец е усъвършенствана. Тази стъпка е извънредно значима, с цел да може децата на България да получават съответна здравна грижа , имайки поради че цените на детските клинични пътеки не са повишавани целеустремено в последните 10 години, а това е извънредно нужно.

„ Съгласно Правилата на самодейността, с набраните средства ще бъдат подкрепени деца за диагностика, лекуване и рехабилитация, както и ще бъдат обезпечени медицински произведения и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична здравна инсталация за лечебни заведения в цялата страна. Вече двадесета година „ Българската Коледа “ обезпечава медикаментозна терапия на деца с редки болести до момента в който здравната система на страната поеме тяхното финансиране “, посочи съветникът на президента по благотворителната самодейност Дарина Владова.

Списъкът с редки болести се актуализира от време на време , като той е привързан с нови клинични пътеки и с обезпечаването на съответните лекарствени артикули и нужните медицински храни . Усилията на институциите са ориентирани към възстановяване на диагностиката, лекуването и рехабилитацията на децата, живеещи с редки болести.

Съгласно Правилата на самодейността, с набраните пари ще бъдат подкрепени деца за диагностика , лекуване и рехабилитация , както и за обезпечаване на медицински произведения и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична здравна инсталация за лечебни заведения у нас. Вече 20-та година „ Българската Коледа “ обезпечава медикаментозна терапия на деца с редки болести до момента в който здравната система на страната поеме тяхното финансиране.

Няма смяна на разпоредбите за набиране и систематизиране на средствата – могат да аплайват деца, за чието лекуване не са планувани механизми за финансиране, както и лечебни заведения с държавно или общинско присъединяване. Заявления за подкрепяне на деца се одобряват целогодишно. До края на февруари лечебни заведения, които се нуждаят от инсталация, могат да подадат заявление за закупуването й със средства от акцията.

Дарения за „ Българската Коледа “ могат да се вършат целогодишно .Повече информация за благотворителната самодейност, реда за кандидатстване, както и за методите, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на уеб страницата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР