XV фестивал на изкуствата Борис Христов (18 май - 28

...
XV фестивал на изкуствата Борис Христов (18 май - 28
Коментари Харесай

Започва фестивалът на изкуствата в дома на Борис Христов

XV фестивал на изкуствата " Борис Христов " (18 май - 28 юни) сплотява планове от региона на музиката и ги свързва с документалното кино и пластичните изкуства. Посвещението на 105-годишнината от рождението на Борис Христов е съчетано и с други посвещения на забележителни фигури в международната културна история: Клод Дебюси, Клара Шуман, отбелязва се и 120-годишнината на Панчо Владигеров.

Фестивалът приобщава реализатори от разнообразни генерации. Дебюти на млади артисти и инструменталисти от България, Бразилия, Турция, Колумбия и Япония има още в първата вечер. Пианистката Мартина Табакова показва " Виртуозна палитра " с музика на Панчо Владигеров, Шопен, Лист, Хиндемит и Бетовен (20 май). 14-годишната Ива Маринова посвещава програмата си " Песен за цигулката " на Панчо Владигеров и съчетава българските произведения с европейското културно завещание (22 май). С " Възхвала на сонатата " - Моцарт, Шуберт, Парашкев Хаджиев, на фестивала дебютират цигуларката Диана Станчева и пианистката Павлина Радионова (3 юни). На 19 юни операта и оперетата се съюзяват в стратегия, в която тенорът Любомир Дамянов е поканил за сътрудник сопраното Елеана Константа от Гърция.

Италианската педагожка, оперна певица и режисьорка Роберта Матели показва на 27 май млади гении във вокалното изкуство с италиански канцонети; Йосиф Герджиков показва новото си изобретение Николай Димитров - тенор, с интерпретация на вокалната миниатюра от XVI век до наши дни (28 май). В концерта " Барок и славянска музика " Йосиф Герджиков си партнира с младата Валентина Славова - мецосопран (20 юни). Известният оперен актьор Петър Найденов сплотява изявата на свои млади ученици в програмата " Сто % Панчо Владигеров " (21 юни). Израз на признателност към педагозите е вокалният фойерверк на Гергана Христова и Анна Карадимитрова с арии от Моцарт, Росини, Верди и Уебър, отдаден на тяхната преподавателка - примата на Русенската опера Роза Митова.

" Доновете в операта ", по концепция на Владимир Маринов, извежда от сюжетния и музикално-драматургичен подтекст обособени герои и обобщава техни присъщи черти (17 юни). Специално основана за фестивала е изявата под наслов " Винаги Ваша: Клара " - истинска стратегия, отдадена на 200-годишнината на Клара Шуман, по концепция на пианистката и композиторка Мира Искарова.

Специално за форума Александър Хинчев идва от Италия за клавирен рецитал, отдаден на Борис Христов, с който го свързват години партньорство на концертния подиум. В раздела " Детски ъгъл " вземат участие деца реализатори, които претърпяват първите безредици пред аудитория.

Фестивалът показва архивни фрагменти с Борис Христов, снимани негови участия като " Реквием " на Верди - Копенхаген, 1971, с Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и диригента Бруно Бертолети (28 юни); филми, основани за великия актьор, като " Писмо от Тоскана " на Ема Константинова и Георги Тошев (18 май). Изложбата на млади дизайнери " Костюмите, аксесоарите " се открива на 20 май.

По традиция фестивалът стартира на 18 май - деня на рождението на Борис Христов (1914) и деня, в който той отпътува за Италия (1942). Както постоянно, този ден е с вход: живо цвете за Градината на Борис Христов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР