Wunderwaffe. Дори оригиналният германски термин (оръжие-чудо) звучи положително и приятно.

...
Wunderwaffe. Дори оригиналният германски термин (оръжие-чудо) звучи положително и приятно.
Коментари Харесай

Откачените оръжия на нацистите – част 1

Wunderwaffe. Дори истинският немски термин (оръжие-чудо) звучи позитивно и прелестно. Ужасяващите и постоянно свръхамбициозни оръжия, към които нацистите ползват този термин обаче напълно не са били приятни.

От оръдия до ракети и танкове, нацистите са мечтаели за толкоз невероятни и опустошителни оръжия, че надали различен би могъл да ги измисли.

Историята е можела да наподобява много друго, в случай че нацистите са били имали опция да завършат тези оръжия или да ги вкарат в всеобщо произвеждане.

Тор

Официално наречена Карл-Герат и получила прякорите Тор, Один и Локи – тази самоходна мортира е била ужасно оръжие.

С размерите на наследник кит и кадърен да изстрелва снаряди колкото носорог, Тор в действителност влиза в деяние. Шестте индустриални модела са приключени още през 1941г и са употребявани в няколко борби, в това число във Варшавското въстание и Арденската атака.

Огромният размер на мортирите обаче ограничавал качествата им (и постоянно трябвало да бъдат ремонтирани) и когато американците и руснаците влизат в Германия през 1945г, те са унищожени.

Извитата пушка

Невъзможно амбициозна и все пак толкоз елементарна, Крумлайф е тъкмо това, на което ви наподобява: извита пушка, която давала на бойците опция да стрелят от ъгли или над стени.

И тъкмо толкоз явни, колкото е предназначението й, били проблемите й. Извивката не издържала на мощта на патроните и дулото се пръсвало. Куршумите постоянно се раздробявали на части, а дулото издържало единствено стотина изстрела.

В последна сметка единствено моделът с най-малка извивка (около 30 градуса) е създаден в огромен брой.

Подскачащата бомба

4-тонната моторизирана бомба, пускана от аероплан над водата, подскачала по повърхността, до момента в който не достигнела мястото тъкмо над подводната си цел, след което потъвала и се взривявала.

Способността на бомбата да подскача над водата й разрешавала да избегне антиторпедните устройства под водата. И въпреки нацистите в действителност да са създали такава бомба, истинската версия е на британците.

Кралските военновъздушни сили приключват своята подскачаща бомба през 1943г и я употребяват сполучливо против немски язовирни стени през май. Един аероплан обаче се разрушава в Германия с невредима бомба на борда. Германците я отнасят и от нея вършат своя версия. За благополучие на Съюзниците, не съумяват да създадат както би трябвало мотора и най-после се отхвърлят от плана.

Слънчево оръжие

Не е нужно да споделяме, че слънчевото оръжие е засенчило всички останали хрумвания на нацистите във връзка с амбициозност.

Масивното оръжие щяло да употребява силата на Слънцето, с цел да опустошава огромни райони. Планът, основан на хрумвания разказани от физици десетилетия по-рано, бил да се изстреля огромно огледало на 8000км в космоса, което да концентрира слънчевата сила в избран град, с цел да го подпали.

Разбира се, като най-откачен и упорит, този план бил и минимум реален. Германските учени в действителност работели по него, само че пресметнали, че са щели да им трябват 50-100 години, с цел да го осъществят.

Пилотирани бомби

Относително казано, Fieseler Fi 103R не била изключително мощна бомба. Но имала едно ужасяващо преимущество: щяла да бъде пилотирана от човек на борда.

Това, несъмнено, щяло да разреши доста по-голяма акуратност и нацистите стартират да организират тествания. Накрая обаче някои от военните съветници на Хитлер съумяват да го убедят, че самоубийствените задачи не са част от традицията на немския войник и планът е зарязан при започване на 1945г.

Най-голямото артилерийско оръдие, създавано в миналото

Може да се опитате да си визиите внушителността на това железопътно оръдие, известно като Тежкия Густав: дълго 55м, тежащо 1350 тона, с 250 души екипаж, 3.3-метрови снаряди, тежащи по седем тона. Но даже всички тези цифри не съумяват да предадат мащаба на най-голямото артилерийско оръдие в историята.

Най-страшното е, че нацисткото супероръжие е взело участие в борба. Разработено в края на 30-те, с цел да пробие френските укрепления, то е в подготвеност за борба през 1941г.

Бързата капитулация на Франция обаче прави Тежкия Густав непотребен там и той е употребен лимитирано на източния фронт против руснаците.

Макар размерите му да го правели доста сложен за превозване и потребление, германците въпреки всичко строят още едно такова оръдие – Дора. Подобно по мярка, то съвсем не взе участие в пердах.

Накрая Густав и Дора са унищожени през 1945г – първото от нацистите, а второто от американците.

Чудовището

Може би най-откачения аспект на цялата спекулация с Густав и Дора било предлагането за мобилна платформа, на която да са ситуирани гигантските оръдия.

Наречена е Landkreuzer P. 1500 Monster – Чудовището. Тежаща колкото 200 слона, тази платформа е щяла да бъде най-голямата бронирана машина в историята.

Без да се тормозят от мащаба на плана, нацистите построяват проектите за него през 1942г. На идната година обаче осъзнават компликациите във връзка с превоза и задвижването и се отхвърлят от плана.

Огнената лилия

Двете ракети Огнени лилии на нацистите са можели да се окажат много значими – в случай че са били влезнали в произвеждане. Двете отдалечено ръководени свръхзвукови ракети са проектирани да смъкват противников самолети, което било много търсено от нацистите през 1944г.

Стабилността на полета им обаче по този начин и не влиза в признатите стандарти и Огнената лилия не влиза в пердах.

Лизи

Още едно нацистко оръжие, впечатляващо с размера си, оръдието V-3, наречено Лизи – супероръжие като никое друго. С дължина към 130м, V-3 безусловно трябвало да се построи по планински скат, с цел да може да издържи голямото му тегло.

И въпросният скат, който нацистите избират, разкрива за какво им е трябвало такова оръжие. В северна Франция, единствено на 160км от Лондон, V-3 е трябвало да бъде единственото оръжие, способно да стреля на такова разстояние. Планът бил Лондон да бъде обстрелван със 140-килограмови снаряди, стотици на час.

Но многото проблеми по време на тестванията водят до изоставянето на плана. Подобни, само че по-малки оръдия са употребявани на други места, само че даже техните размери, в композиция с дефицита на амуниции, ги направило много неефективни.

Бомбардировача Америка

Според Алберт Шпеер, министър на въоръженията и военната индустрия, Фюрерът бил захласнат от концепцията да види Ню Йорк в пламъци. Затова, още преди началото на войната, нацистите си играят с това, което се трансформира в техния план бомбардировач Америка, задачата на който е създаването на самолети, способни да прелетят през Атлантическия океан и да бомбардират Съединени американски щати.

През 1942г нацистите към този момент са създали проект и стартират градежа на шепа самолети, които да прелетят океана, в това число Junkers Ju 390. Прототип на този аероплан излиза в края на 1943г, само че обсадената през 1944г Германия не съумява да го вкара в всеобщо произвеждане и планът е пропуснат.

Според някои разкази, Junkers Ju 390 е съумял да направи разследващ полет от Германия до Ню Йорк при започване на 1944г, само че Съюзниците са потулили случая.

Ядрени оръжия

Ако някой от бомбардировачите Америка е бил влезнал в произвеждане, Хитлер се е надявал да успее да унищожи Съединени американски щати освен с елементарни бомби, само че и с нуклеарни. Разбира се, нацистите по този начин и не съумяват да основат такова оръжие. Ако няколко неща са се били случили друго обаче, щели са бъдат много близо.

Всъщност, по деленето на атома – основен развой зад първите нуклеарни оръжия – в началото работи немския академик Ото Хан през 1938г. Веднага по-късно, нацистите, към този момент една крачка пред останалите международни сили, стартират опити да трансфорат откритието в оръжие.

Нацистите обаче сами коват ориста си, откакто пропъждат доста от учените, които са били нужни за план като този, а потребностите на войната са наложили запаси да бъдат разпределени другаде.

ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ ВТОРА (2) – https://iskamdaznam.com/otkachenite-ora-zhiya-na-natsistite-chast-2/

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР