Westinghouse Electric Company и още осем европейски партньори в консорциум

...
Westinghouse Electric Company и още осем европейски партньори в консорциум
Коментари Харесай

Westinghouse консорциум разполага с алтернативно гориво за руските реактори ВВЕР-440 в Европа

Westinghouse Electric Company и още осем европейски сътрудници в консорциум оповестиха сполучливото довеждане докрай на финансирания от Европейски Съюз план за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за реакторите с съветска технология ВВЕР-440 в Европа.

Докладът на Европейски Съюз от сполучливото привършване на финансирания от Европейски Съюз план за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за реакторите с съветска технология ВВЕР-440 в Европа, удостоверява, че европейските атомни електроцентрали, измежду които и България с АЕЦ "Козлодуй ", към този момент не би трябвало да бъдат 100% подвластни от съветското гориво.

В рамките на плана консорциумът е създал концептуално произвеждане на различно нуклеарно гориво и откри по какъв начин може да бъде възобновена веригата за произвеждане и доставка, с цел да се изградят и доставят горивните системи за нуклеарните реактори, проектирани с съветска технология - ВВЕР-440. То е сходно на това, което направиха Westinghouse и ENUSA за атомната електроцентрала Ловиза във Финландия. В интервала от 2001 до 2007 година Westinghouse дружно с ENUSA, е доставяла ВВЕР-440 гориво от завода си в Престън (Великобритания) за АЕЦ "Ловиза " (Финландия) в количества, гарантиращи едногодишен цикъл за презареждане на реактора. В допълнение към производството на нуклеарно гориво, консорциумът е построил и подсигурил обвързваните с него способи и методология да се ползват за лицензирането и потреблението на новия вид нуклеарно гориво.

"Този план ни приготви доста добре за производството и доставката на гориво за реакторите ВВЕР-440, предопределени за европейските комунални услуги и по този метод сътвори жизнеспособна опция на днешния единствен източник на гориво ", сподели Азиз Даг, вицепрезидент и изпълнителен шеф на Westinghouse, Северна Европа. " Много от страните от Източна Европа разчитат главно на нуклеарната енергетика и по тази причина усилването на енергийната им сигурност е стратегически доста значимо ".

От септември 2015 година Westinghouse управлява план, прочут като ESSANUF (Европейски доставки на безвредно нуклеарно гориво), който се концентрира върху лицензирането на снабдители на различно нуклеарно гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР), опериращи в Европейския съюз. Нейните сътрудници са VUJE, ÚJV Řež, Технологичен университет Лапеенранта (LUT), Национална нуклеарна лаборатория (NNL), NucleoCon, Национален теоретичен център "Харков " към Института по физика и технологии (NSC KIPT), Съвместният проучвателен център на Европейската комисия в Карлсруе (JRC-Карлсруе) и Enusa Industrias Avanzadas (ENUSA). Програмата се финансира от "Евратом " - програмата за научни проучвания и образование на Европейския съюз (2014-2018 г.), която е част от "Хоризонт 2020 " (H2020) - стратегия за научни проучвания и нововъведения към Европейски Съюз (Споразумение за безплатна помощ 671546).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР