Взрив на коронавирусна инфекция е избухнал в Софийската математическа гимназия.

...
Взрив на коронавирусна инфекция е избухнал в Софийската математическа гимназия.
Коментари Харесай

Взрив на коронавирус в СМГ, един от най-добрите ни олимпийци е заразен

Взрив на коронавирусна зараза е избухнал в Софийската математическа гимназия. Най-малко 19 от присъствалите на абитуриентския бал са дали позитивни PCR проби директно след него. Балът е бил на 30 юни. Как се е развила обстановката от този момент насам е незнайно. Настоящи възпитаници и преди малко приключили отхвърлят да се тестват, в това число с претекста, че желаят море, а не карантина.

За обстановката се разбра от обществен пост във Facebook на най-хубавия математик от приключилия тази година випуск - Евгени Кайряков, водач на националния ни тим през последните години, притежател на голям брой медали и оценки, към този момент признат за студент в Харвардския университет.

Официалната позиция на СМГ е безмълвие. Не е известно краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на математическата гимназия историк Антоан Тонев - претендент в настоящия конкурс за непрекъснатото директорско място - да е изразил обществено такава. Към този час уеб сайтът на СМГ осведоми новоприетите по какъв начин да отидат и да се запишат, без да предизвестява, че в учебното заведение има болест.

" Най-малкото, което може да се направи сега, е да се популяризира истината " - написа Евгени Кайряков на 9 юли и споделя по какъв начин се е заразил с COVID-19: На 30.06 празнувахме бал от СМГ. На 2.07 заспах потен на включен вентилатор. На 4.07 започнах да кихам, което приписвам само на настинката. По терзание на нашите на 5.07 си направих бърз тест за ковид, както и фотография на бял дроб. Тестът беше негативен, а фотографията не сподели нищо. Същия следобяд подвигнах еднократно и лека температура, което също отдавах на обстоятелството, че съм настинал на вентилатора. На 6.07 беше първото контролно за Международната олимпиада по математика, където отидох без никакви признаци, само че с две маски една върху друга, с които седях от самото начало, както и със спрей чист алкохол, с който дезинфекцирах ръцете си. В стаята бях единственият човек с маска, а дистанцията сред всеки двама участници беше най-малко 2 метра на широчина и дължина. На 6.07 вечерта излезе позитивна проба на момче от класа ми, с което на бала не съм имал контакт. Макар че към този момент денонощие нямах никакви признаци, взех решение да си направя PCR тест в 7:00 на сутринта на 7.07, когато беше и второто контролно за МОМ. На второто контролно още веднъж бях единственият в стаята с маска (още повече с две), както и още веднъж дезинфекцирах ръцете си със алкохол. На 7.07 вечерта излезе позитивният ми тест за ковид. Забележете, че на 6.07 и 7.07 „ температура, хрема и кихане " не съм имал, както и досега нямам. Кашлящи в стаята имаше, само че това не бях аз.

... Аз и фамилията ми се намираме в чудесно здраве сега. Бъдете здрави и се пазете. Не единствено от вируса. Източник на OFFNews от учебното заведение удостовери за протичащото се и добави картината. На бала е участвала учителка, за който по това време към този момент се е знаело, че е позитивен за Коронавирус, споделя източникът ни. Няма информация дали тя е била инфектирана, " само че това, което е несъмнено е, че след този бал СМГ пламва " - споделя той. Според неговата преценка е допустимо към днешната дата инфектирани да са 60-70 възпитаници. " Въпреки това доста от децата отхвърлят да си вършат проби, с цел да не бъдат сложени под карантина и отпътуват на море ", споделя източникът ни обезпокоен, че някои демонстрират признаци, само че отхвърлят тестване. Ако в учебното заведение се прави стерилизация, той не я е забелязал. Дали е осведомена РЗИ е незнайно. Дали в Регионалното ръководство на образованието с принципал МОН знаят също е въпрос без отговор. Но е известно друго. В седмицата след приключването на образователната година в СМГ е цялостно с учители - шефът събира методическите обединявания. Групи от по 20-ина учители се събират в учителската стая.

Днес е имало педагогичен съвет. Той към този момент е извършен онлайн. Предстои в СМГ да бъде извършено записването на новоприетите възпитаници - 156 признати след четвърти клас и още толкоз - след седми. С родителите им цифрата набъбва. OFFNews насочи редица въпроси до Министерството на образованието, които да изяснят публично обстановката, какво е подхванато и по какъв начин ще се провежда записването на новоприетите възпитаници. Щом получим отговори, ще осведомяваме читателите си.

Източник: offnews.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР