Вземане на решение за ползване на кредитна линия в размер

...
Вземане на решение за ползване на кредитна линия в размер
Коментари Харесай

Видинската болница решава за теглене на 2,3 млн. лв. кредит заради съдебни дела

Вземане на решение за прилагане на кредитна линия в размер на 2 300 000 лв. от Многопрофилната болница за интензивно лекуване " Света Петка " (МБАЛ) във Видин е една от точките в дневния ред на плануваното за 10 април изключително Общо заседание на акционерите на сдружението. За Българска телеграфна агенция икономическият шеф на лечебното заведение Людмил Цветанов изясни, че една от аргументите за вдишване на заема е обезпечаване на средства за погашение на компенсации за умряла през 2014 година родилка.

" Основната причина да пристъпим към тегленото на заема е това, че през 2014 година се е случило недобро събитие – умряла е родилка, вследствие на което има заведени шест каузи против болничното заведение. Общият размер на исковете е към 800 000 лв. – главници без лихви ", сподели Людмил Цветанов. Той добави, че с лихвите сумата нараства доста, а застраховката, която болничното заведение има, покрива единствено 60 000 лв.. Цветанов изясни, че делата са заведени през 2019 година и по едно от тях към този момент има решение, което не е в интерес на лечебното заведение, като изрази съмнение, че сходен ще е изходът и от останалите каузи. Икономическият шеф на МБАЛ " Света Петка " уточни, че поемането на заема ще подсигурява, че при потребност болничното заведение ще разполага със средства, с цел да изплати постановените от съда компенсации. Намерението е с остатъка да се разплатят отговорности към снабдители, добави икономическият шеф.

Цветанов осведоми, че към 31 декември 2022 година отговорностите на Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Света Петка “ включват банков заем от 968 000 лева, който се обслужва редовно; 935 000 лв. постоянни отговорности към снабдители и 1 409 000 лв. други отговорности, огромна част от които са отговорности към личния състав (заплати и осигуровки), платени още през идващия месец, както и данъчни отговорности. Цветанов добави, че в сходство с взетото от Общинския съвет решение Община Видин към този момент е покрила отговорностите на болничното заведение за локални налози и такси и все още лечебното заведение няма отговорности към общината. Икономическият шеф на регионалната болница във Видин посочи, че в доклада за отговорностите на лечебното заведение към 31 декември 2022 година попадат и още към 2 000 000 лв. счетоводни разноски, съществена част от които са хранителни запаси за неползвани отпуски от личния състав и хранителни запаси за компенсации при пенсиониране.

Людмил Цветанов уточни, че заемът ще даде по-голямо успокоение на лечебното заведение във финансов проект, изключително през летните месеци, когато приходите на болничното заведение обичайно са по-ниски.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР