Вярващи се стекоха от рано сутринта по храмовете в Хасково

...
Вярващи се стекоха от рано сутринта по храмовете в Хасково
Коментари Харесай

Вярващи изпълниха църквите на Голяма Богородица в Хасково

Вярващи се стекоха от рано сутринта по храмовете в Хасково за огромния християнски празник Успение Богородично.

Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те огромни християнски празници, се празнува през днешния ден. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуща земния си живот и отива при сина си. Три дни преди гибелта ѝ Архангел Гавраил оповестява на Пресвета Богородица, че Бог е поискал да я вземе при себе си в своето царство, с цел да цари постоянно с него. Последното ѝ предпочитание е да види Светите апостоли дружно. По чудноват метод те се придвижват пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.

Три дни по-късно самичък Исус Христос в небесна популярност, обграден от благ ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа ѝ с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, с цел да се поклони пред светицата закъснелият деятел Тома, намират единствено плащеницата ѝ.

Днес храмов празник има най-голямата черква в регионалния град "Успение на Пресвета Богородица ", както и статуята на Богородица, която се извисява над града и го закриля.

Според националната традиция, празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

Имен ден честват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР