Вярвам, че Западните Балкани са кауза, защото, ако има мир,

...
Вярвам, че Западните Балкани са кауза, защото, ако има мир,
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Вярвам, че Западните Балкани са кауза

Вярвам, че Западните Балкани са идея, тъй като, в случай че има мир, непоклатимост и разцвет там, ще има и у нас, разяснява министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по време на среща на Евроклуба при БТПП по отношение на проектопрограмата на председателството.

"Много е значимо да нямаме свръхочаквания, нямаме и планове да даваме подправени очаквания на Западните Балкани, само че би трябвало да им дадем ясна оценка къде са, какво са постигнали, какво могат да създадат ", изясни тя.

Павлова уточни три целта, по които ще се работи в границите на тематиката за Западните Балкани. "Първият е осезаема европейска вероятност посредством съответен проект за деяние на всяка страна въз основата на разбора на напредъка й, вторият - сигурност, разцвет, господство на закона, миграция, а третият е свързаността - пътна, железопътна, въздушна, енергийна, цифрова ".

Лиляна Павлова разяснява още, че през председателството ни ще бъде направено всичко допустимо, в това число и като част от културната стратегия, да се разпространява българският език и да се чува българската тирада в европейските институции. "В партньорство със СУ и Генералната дирекция "Преводи " има самодейност да се направи вследствие на председателството обогатяване на речника с термините, което да бъде от изгода и на студентите, и на преводачите. Досиетата са разнородни, имат характерна терминология и би трябвало да имат верен превод на български ", изясни Павлова.

Календарът на председателството е изцяло подготвен, плануват се над 200 срещи в София, събития и в други общини, културни събития. Очаква се столицата ни да бъде посетена от към 22 хиляди души.

"Сега е моментът, в който повече отвсякога приказваме за бъдещето на Европа и каква Европа желаеме за нашите деца след 2020 година, само че през призмата на доста по-глобални провокации ", означи министърът и добави, че неслучайно единият от целите на триото е Европейски Съюз като фактор на международната сцена. Работим извънредно добре в границите на триото ", сподели Павлова и заявява, че няма да се отнесем към уговорките си официално.

Социологът Антоний Гълъбов разяснява, че българският народен интерес е в задълбочаване на европейската интеграция на страната. "Там, където имаме общностна регулация или споделена подготвеност, България реализира доста положителни резултати, имаме компликации там, където европейската регулация доближава по-бавно, установи той въз основата на свое проучване. Това не е гледище за разширение на европейската регулация, а гледище за българската дарба за трансфер на модели, на решения, на подходи от европейската регулация в други сфери на публичния живот ", изясни анализаторът.

Той вижда Европейски Съюз като вселена от вътрешни съюзи и счита, че в това отношение една страна е толкоз по-важна, в колкото повече вътрешни съюзи участва.

Ингрид Шикова, ръководител на Евроклуба, счита, че председателството ни дава големи благоприятни условия да покажем качествата на българите. Тя дефинира председателството като историческо събитие и означи, че ще би трябвало да погледнем Европейски Съюз с нови очи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР