Вулканите на спътника Йо - една от четирите големи луни

...
Вулканите на спътника Йо - една от четирите големи луни
Коментари Харесай

Вулканите на юпитеровия спътник Йо изригват от 4,5 милиарда години

Вулканите на спътника Йо - една от четирите огромни луни на Юпитер, са дейни през последните 4,5 милиарда години.

Откритието е направено от учените до момента в който са следили Йо с милиметровия телескоп ALMA, конфигуриран във височинната обсерватория Чайнантор в чилийската пустиня Атакама.

Изследователите са проучвали изотопните излъчвания на вулканите на повърхността на Йо и са стигнали до заключението, че вулканичната активност на този сателит на най-голямата планета в Слънчевата система продължава от най-малко 4,5 милиарда години. Констатациите на учените са оповестени в публикация в научното списание Science.

" Изотопният състав на летливите субстанции в атмосферата на Йо, в това число съединенията на сярата и хлора, отразява историята на вулканичната активност на тази луна на Юпитер. Измерихме фракциите на тези изотопи и установихме, че вулканичните излъчвания на Йо съдържат доста огромни количества от по-тежките форми на двата детайла. Това допуска, че вулканите на Йо са били извънредно дейни през цялата история на тази планета. " - пишат откривателите.

До това умозаключение стига екип от американски и новозеландски планетолози, управителен от Катрин де Клеър, доцент в Калифорнийския софтуерен институт. Учените направиха това изобретение по време на наблюдения на Йо благодарение на милиметровия телескоп ALMA, конфигуриран във високопланинската обсерватория Чахнантор в чилийската част на пустинята Атакама.

Този телескоп, както означават учените, е в положение да улови микровълновото лъчение, което се създава от молекулите на газообразните серни оксиди, както и от натриевите и калиевите хлориди, чиито молекули участват в излъчванията на вулканите на Йо. Свойствата на тази луминесценция се разграничават за молекулите на солите и серните оксиди, съдържащи леки и тежки изотопи на сярата и хлора, което дава опция да се оцени тяхното количество навътре в Йо. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР