Вулканът Килауеа на Хавайските острови изригна за трети път тази година

...
Един от най-активните вулкани в света изригна отново в американския
Коментари Харесай

Един от най-активните вулкани в света изригна отново в американския щат Хавай след двумесечна пауза, изхвърляйки фонтани от лава на височина над 24 метра (79 фута). .

Обсерваторията на Хавайските вулкани каза, че изригването на Килауеа е наблюдавано в неделя следобед на върха на вулкана.

Излъчване на живо от Геоложката служба на Съединените щати (USGS) от ръба на калдерата показа фонтани от лава, изригващи от множество пукнатини в кратера рано в понеделник.

Агенцията за управление на извънредни ситуации на Хаваите написа в социалните медии, че изригването „не представлява заплаха от лава за общностите“.

„Въпреки това, изригванията отделят вулканични частици и газове, които могат да създадат проблеми с дишането на изложените хора“, се казва в него.

Изригването е предшествано от период на силна сеизмичност и „бързо издигане“ на върха, според USGS.

Агенцията повиши авиационния цветен код на Килауеа от оранжево на червено, докато оценява изригването и предупреждението за вулкан от часовник към предупреждение.

Това е третият път, когато вулканът изригва тази година, след като избухна през януари и юни.

Разположен в затворена зона на националния парк Хавайски вулкани на Големия остров, доста далеч от населените центрове, Килауеа е много по-малък от съседния Мауна Лоа, но е много по-активен.

Един от шестте активни вулкана на Хавайските острови, той изригва почти непрекъснато между 1983 и 2019 г.

През 2019 г. поредица от земетресения и голямо изригване в Килауеа доведоха до разрушаването на стотици домове и фирми.

Вулканът изригна за последно в продължение на няколко седмици, започвайки през юни, показвайки фонтани от червена лава, без да застрашава общности или структури.

Тълпи от хора се стекоха в националния парк Хавайски вулкани на Големия остров, който предлагаше безопасни гледки към лавата.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР